Omul de afaceri Marius Zmău, fostul preşedinte al Organizaţiei Municipale a PNL Suceava, a fost condamnat definitiv pentru evaziune fiscală la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Verdictul final a fost dat, ieri, de Curtea de Apel Suceava, care a menţinut condamnarea stabilită de instanţa de fond, Tribunalul Suceava. Marius Zmău a fost judecat şi găsit vinovat pentru crearea unui prejudiciu de aproximativ 500.000 de euro, în parte produs prin afaceri cu firme fantomă. Condamnarea suspendată sub supraveghere îi impune inculpatului mai multe obligaţii şi restricţii, pe care trebuie să le respecte strict.
În afară de condamnarea penală, împotriva lui Marius Zmău s-au stabilit şi o serie de obligaţii fiscale către bugetul de stat. Fostul patron al SC Casa Plus SRL Suceava are de achitat către ANAF suma de 2.275.253 de lei (500.000 de euro), la care se vor adăuga majorări şi penalităţi de întârziere.
Cum s-a produs prejudiciul de 500.000 de euro
Ancheta penală în ceea ce-l priveşte pe Marius Zmău a început în octombrie 2011, la puţin timp după ce acesta şi-a băgat firma în insolvenţă pentru datorii de circa 3 milioane de euro. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au avut ca punct de plecare un raport întocmit de comisarii Gărzii Financiare Suceava în urma unui control derulat la SC Casa Plus SRL.
Din verificări s-a stabilit că Marius Zmău, în calitate de administrator al SC Casa Plus SRL Suceava, nu a evidenţiat în contabilitatea societăţii operaţiunile comerciale efectuate pe parcursul a doi ani, până în luna iunie a anului 2011, constatându-se o lipsă în gestiunea de mărfuri în valoare totală de 6.890.179 de lei. În perioada ianuarie 2010 – ianuarie 2011, acesta a înregistrat în contabilitatea societăţii 66 de facturi fiscale, în valoare totală de 2.041.441 de lei, emise de SC Alumin Petrotub SRL Botoşani, şi 14 facturi fiscale, în valoare totală de 697.878 de lei, emise de SC Umbrărescu SRL Hârlău, judeţul Iaşi, ce conţin operaţiuni fictive, prin aceste modalităţi sustrăgându-se de la plata impozitului pe profit şi a TVA-ului în sumă totală de 2.275.342 de lei.
„Din materialul de urmărire penală administrat în cauză, rezultă că răspunderea pentru situaţia de mai sus revine învinuitului Zmău Marius, care, în calitate de unic administrator al societăţii, nu a înregistrat în evidenţele contabile toate operaţiunile efectuate, a permis salariaţilor unităţii vânzarea mărfurilor fără evidenţierea activităţii în documente contabile, nu a dispus niciodată inventarierea gestiunilor societăţii”, au menţionat procurorii suceveni în rechizitoriul de sesizare a instanţei de judecată.
Firmele fantomă, paravanul pentru evaziune
Un alt aspect interesant descoperit de anchetatori este că unul dintre partenerii de afaceri de bază a fost SC Alumin Petrotub SRL Botoşani, înfiinţată în 2007. Până în 2010 această societate a fost administrată de Constantin Soloncă, pentru ca în 19 februarie 2010 societatea să fie preluată de Ionel Stănescu din Hârlău, judeţul Iaşi, pentru care, în înscrisul intitulat “specimen de semnătură” depus la Registrul Comerţului Botoşani cu acel prilej, s-a făcut menţiunea “semnatarul nu ştie să scrie şi să citească”.
Din verificarea operaţiunilor comerciale de achiziţie mărfuri şi de prestări servicii menţionate în cele 66 de facturi provenite de la SC Alumin Petrotub SRL s-a constatat că acestea sunt nereale pentru că mijloacele de transport mărfuri înscrise în facturile fiscale de achiziţie nu figurează ca fiind înmatriculate ori sunt aferente altor autovehicule care nu aveau capacitatea fizică de a transporta mărfurile respective. Mai mult, SC Alumin Petrotub Botoşani a fost declarată inactivă, deci fără drept de a desfăşura activităţi economice din 11 iunie 2009 până în 16 aprilie 2010, interval în care au fost înregistrate totuşi facturi fiscale la Casa Plus, în valoare de 300.000 de lei.
A doua firmă, SC Umbrărescu SRL Hârlău, cu care a derulat afaceri Marius Zmău, a avut o situaţie similară. Firma a fost înfiinţată în decembrie 2008, iar în perioada ianuarie-aprilie 2010 au fost înregistrate în contabilitatea SC Casa Plus SRL 14 facturi fiscale emise de firma din Hârlău, care s-au dovedit a fi fictive, producându-se bugetului de stat un prejudiciu de 111.429 de lei.