Fostul primar de Slatina Ilie Gherman a fost arestat preventiv, ieri, pe o perioadă de 30 de zile, de Tribunalul Suceava, în dosarul cu privire la frauda electorală legată de mai mulţi romi din satul Mironu, comuna Valea Moldovei, care au votat la Slatina, după ce ar fi fost mutaţi fictiv pe raza comunei Slatina. Decizia de ieri poate fi catalogată ca surprinzătoare, având în vedere că prima instanţă, Judecătoria Fălticeni, stabilise ca Gherman să fie cercetat în libertate, sub control judiciar. Magistraţii Tribunalului Suceava au decis însă ieri să admită contestaţia Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni şi să desfiinţeze hotărârea Judecătoriei Fălticeni. Mandatul de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui Gherman este definitiv.
Din ancheta ofiţerilor de la Poliţia municipiului Fălticeni rezultă că în perioada martie-aprilie 2016 primarul în funcţie de atunci, Ilie Gherman, a întocmit, cu ajutorul unor complici din primărie, adeverinţe false din care rezulta că 11 cetăţeni romi din satul Mironu, comuna Valea Moldovei, deţin imobile în satul Herla, comuna Slatina. Romii au mers apoi la Serviciul de Evidenţă a Persoanei din Fălticeni şi au solicitat viză de flotant în Slatina. În baza acestora au putut vota la Slatina la alegerile din data de 5 iunie 2016.
Ilie Gherman a intuit se pare foarte bine că fiecare vot a contat, dovadă că a pierdut alegerile la doar opt voturi diferenţă.
În acest dosar, pe lângă Gherman, mai sunt încă 11 inculpaţi. Printre ei şi două angajate ale Primăriei Slatina, referente în cadrul unităţii administrativ-teritoriale.
Ilie Gherman este pus sub acuzare în acest dosar pentru infracţiunile de fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată, fals în declaraţii, dar şi infracţiunea de fraudă la vot.
Pentru Ilie Gherman, marea problemă este că are deja un dosar aproape de finalizare, în care a fost găsit vinovat.
Ilie Gherman, care a fost primar timp de 20 de ani la Slatina, a fost trimis în judecată din iunie 2015, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava. Succint, el este acuzat de abuz în serviciu, fapte comise în a doua jumătate a anului 2013, când ar fi refuzat să semneze statul de plată pentru salariile a 59 de persoane, cadre didactice şi personal auxiliar din cadrul Şcolii Gimnaziale Herla, comuna Slatina. Gherman a fost nemulţumit de faptul că Inspectoratul Şcolar Judeţean a schimbat directorul şcolii, cu un altul pe care el nu l-a agreat.
Judecătoria Fălticeni l-a condamnat în acest dosar pe Gherman, la finele lunii trecute, la 2 ani de închisoare, cu suspendarea executării pe o perioadă de 2 ani de zile.
Marea problemă pentru Ilie Gherman este că o nouă condamnare, în al doilea dosar, ar putea să-i aducă, foarte probabil, o sentinţă cu executare.