Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 mar 2017 - Anul XXII, nr. 53 (6469)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În 2016

Cinci milioane de euro venituri din cercetare, la Universitatea din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cercetarea a adus Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) peste cinci milioane de euro în 2016, veniturile provenind din proiecte de cercetare şi dezvoltare a resurselor umane sau a infrastructurii.

Datele fac parte din raportul ce vizează componenta de cercetare a instituţiei, pentru anul 2016, prezentat de prorectorul Mihai Dimian, la şedinţa festivă prilejuită de aniversarea universităţii.

Potrivit acestuia, aceste venituri s-au înregistrat „într-un an în care proiectele europene au fost aproape de zero. Am reuşit să atragem aproape 5 milioane de euro în universitate, în condiţiile în care nu am apelat prea mult la fondurile europene, structurale”.

 

În competiţie cu universităţi care au un personal dublu comparativ cu USV

Mihai Dimian a punctat că Universitatea suceveană contribuie atât în ceea ce priveşte cercetarea fundamentală şi aplicată, cât şi la partea de brevetare, iar  rezultatele obţinute trebuie comparate cu cele de pe plan naţional.

„Suntem foarte aproape, în competiţie, cu universităţi care au un personal dublu comparativ cu noi – Galaţi, Constanţa, Oradea, Sibiu”, a declarat prorectorul responsabil de partea de cercetare.

În ceea ce priveşte numărul de articole ISI publicate în reviste ştiinţifice acreditate la nivel internaţional, potrivit raportului, USV a înregistrat o creştere semnificativă, fiind subliniat faptul că acestea au fost publicate în reviste din ce în ce mai bune. Articolele poartă semnătura a 118 autori, dintre care 80 titulari, 33 doctoranzi şi opt asociaţi.

Referitor la numărul de citări al acestor articole cotate ISI, Dimian a menţionat că USV înregistrează o creştere importantă faţă de 2015 şi o dublare a acestora comparativ cu doi ani în urmă.

„Universitarii publică pentru a contribui la cunoaşterea internaţională, la progresul societăţii. Aceste contribuţii se pot reliefa prin faptul că ceilalţi oameni care se ocupă de probleme similare ne citesc şi ne citează, în valoarea pe care o aducem companiilor din zonă, din ţară sau chiar pe plan internaţional”, a mai arătat Dimian.

Acesta a mai amintit şi de locul I pe care Universitatea îl ocupă la numărul de brevete de invenţii obţinute în 2016. USV este lider la nivel naţional cu 34 invenţii brevetate de Oficiul de Stat de Invenţii şi Mărci (OSIM).

Cele mai multe aparţin Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor (16 brevete) şi Facultăţii de Inginerie Alimentară (15 brevete), fiind semnate de 32 de autori (21 titulari şi 11 studenţi).

 

Universitate de tip antreprenorial

Mihai Dimian a arătat că universităţile au evoluat de la instituţii orientate pe transferul de cunoştinţe, la instituţii unde cercetarea trebuie să fie egală sau chiar mai importantă decât partea de transfer de informaţii.

Totodată, în ultimii 30 de ani, este promovat un nou model de universitate, care adaugă la partea didactică şi de cercetare şi partea antreprenorială.

”Nu sunt multe universităţi care au reuşit, dar sunt progrese în această direcţie. Încercăm şi noi, concomitent cu această tranziţie, să ne îndreptăm către universitatea antreprenorială”, a punctat Dimian.

Acesta a spus că-şi doreşte ca USV să contribuie la conştientizarea agenţilor economici din zonă pentru a participa la proiecte pentru dezvoltarea regiunii. Afirmaţia a fost făcută în contextul în care în competiţiile dedicate companiilor (pentru fonduri europene şi naţionale), Suceava nu a figurat cu nici un proiect câştigat.

Cât priveşte perspectivele, acesta a mai menţionat că-şi doreşte o universitate unde majoritatea cadrelor didactice desfăşoară o activitate de cercetare de prestigiu internaţional, unde majoritatea fondurilor vin din cercetare şi, totodată, o instituţie care se îndreaptă spre modelul antreprenorial, şi parteneriate cu companiile. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cinci milioane de euro venituri din cercetare, la Universitatea din Suceava.
 Vizualizări articol: 1700 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Cinci milioane de euro venituri din cercetare, la Universitatea din Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei