Echipajul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) care a câştigat trofeul competiţiei naţionale Ecotrophelia şi a reprezentat România la faza internaţională a competiţiei, de la Paris, este câştigătorul Bursei de excelenţă „Ştefan cel Mare” în valoare de 8.000 de lei. Tinerii au primit cecul şi diplomele în cadrul şedinţei festive organizate în cadrul programului Zilele Universităţii, 6-9 martie.
Mariana-Violeta Bejinariu, Ecaterina-Flavia Iloaei, Ovidiu-Marian Apetrei, Alexandru-Iulian Buchi şi Alexandru Buţerchi sunt studenţi ai Facultăţii de Inginerie Alimentară, proiectul lor fiind coordonat de conf. univ. dr. ing. Adriana Dabija.
Echipa a impresionat juriul competiţiei europene cu reţeta „ForestROut – conserve de păstrăv tip pastă”, creând un produs culinar inovativ a cărui vedetă este păstrăvul.
Este un produs unic dat fiind faptul că într-un singur ambalaj se află trei sortimente de conserve - prima este cu merişor şi hrean, cea de-a doua cu leurdă şi gălbiori, iar cea de-a treia conţine flori de soc, albăstrele şi cimbrişor, este un produs fără aditivi, fără conservanţi sau coloranţi, realizat doar din ingrediente naturale.
A fost pentru a treia oară când USV a reprezentat România la competiţia internaţională de creare de produse alimentare eco-inovative Ecotrophelia Europe.
Echipajul Facultăţii de Inginerie Alimentară s-a clasat pe locul 5 la Paris.
Adriana Dabija a menţionat că la cele cinci ediţii ale Ecotrophelia România, USV şi-a adjudecat 10 premii şi a câştigat competiţia naţională de trei ori.
Celelalte propuneri
Conducerea Universităţii din Suceava a instituit, din acest an, Bursa de excelenţă „Ştefan cel Mare”. Instituţia a lansat competiţia pentru acordarea bursei, atât studenţi, cât şi echipe de studenţi putând să depună dosarul pentru obţinerea acestei recompense.
Prof. univ. dr. Gabriela Prelipcean, prorector al USV, a premiat studenţii care s-au înscris în cursa pentru bursa de excelenţă, aceasta menţionând că „sperăm ca în anul următor să avem o participare mult mai numeroasă pentru că ştim că rezultatele sunt multe, iar acestea trebuie să fie din ce în ce mai vizibile pe plan internaţional”.
Diplome de participare au primit Mădălina Toma şi Ionuţ Grădinariu (promovarea imaginii USV şi acţiuni de voluntariat în cadrul Asociaţiei „European Law Students”), Alexandru Mancaş (Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, radioamator cu participări la competiţii internaţionale), Vasile Lucian Damian (Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, rezultate la nivel internaţional la telegrafie viteză) şi Cezara Gherasim şi Alexei Josan (Facultatea de Silvicultură, proiect în cadrul Zilelor tinerilor silvicultori din Rusia, Sankt Petersburg).
De menţionat că Bursa de excelenţă se acordă o singură dată pe an, pe baza rezultatelor din ultimele 12 luni, cuantumul acesteia fiind de 4.000 de lei, în cazul rezultatelor la nivel individual, sau de 8.000 de lei pentru rezultate obţinute de echipe de studenţi, sumă plătită într-o singură tranşă.