Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava a primit pentru punere în aplicare un mandat european de arestare care îl vizează pe un sucevean în vârstă de 23 de ani, acuzat de autorităţile germane de o spargere comisă în luna februarie a anului trecut. Marcu Prinţ, cu domiciliul în Vicovu de Sus, se află în arest preventiv pentru complicitate la o gravă faptă de tâlhărie comisă la Frătăuţii Noi, împreună cu mai mulţi complici. Acesta a fost cercetat şi condamnat pentru foarte multe furturi comise în Rădăuţi şi împrejurimi, încă de când avea vârsta de 14 ani.
Spargerea de care este acuzat Prinţ în Germania
Parchetul Duisburg le-a transmis autorităţilor române că solicită predarea numitului Marcu Prinţ, care este acuzat de furt calificat prin violarea proprietăţii, faptă care, după codul penal german, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 10 ani. Marcu Prinţ este acuzat că, pe data de 22 februarie 2016, a pătruns într-o clădire de locuinţe din oraşul Oberhausen, prin forţarea ferestrei de la o pivniţă, după care a sustras suma de 250 de euro şi diverse bunuri (ceasuri, un laptop), în valoare totală de aproximativ 2.200 de euro.
Aşadar, Marcu Prinţ pare să fi făcut în Germania ce a învăţat acasă, la Vicov şi la Rădăuţi.
Tâlhăria care l-a trimis după gratii
Ultima faptă gravă de care este acuzat Prinţ în România a fost comisă în noaptea de 23 spre 24 octombrie 2016. Din ancheta coordonată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi rezultă că Prinţ a condus un autoturism BMW cu volan pe partea dreaptă de la Rădăuţi la Frătăuţii Noi. Alături de el, în maşină s-au aflat şi Ovidiu Constantin Vartolomei, în vârstă de 18 ani, şi doi minori de 16 ani, Constantin Bozu (acesta a ţinut prima pagină a ziarelor după ce a evadat de sub escorta poliţiei, la Rădăuţi, fiind prins ulterior) şi Elisei Scripcariuc. Din ancheta poliţiştilor judiciarişti din Rădăuţi rezultă că cei patru au avut un plan infracţional bine pregătit, victima vizată fiind un bărbat în vârstă de 54 de ani, care locuia singur.
Trei dintre autori, cu excepţia lui Marcu Prinţ, care a rămas afară, de „şase”, au escaladat un geam pe care l-au forţat şi au intrat în casă, peste bărbatul de 54 de ani. Procurorii au arătat în rechizitoriu că autorii au avut tricouri trase peste nivelul nasului şi glugi pe cap. Proprietarul a fost lovit cu pumnii şi imobilizat. Din casă autorii au plecat cu sumele de 200 de lei şi 20 de lire, precum şi cu două ceasuri de mână şi un telefon mobil marca Samsung Galaxy S3, bunuri în valoare totală de circa 2.000 de lei. La plecare, a rezultat din anchetă, indivizii i-au legat bărbatului picioarele cu un cablu, pentru a nu putea alerta în timp util poliţia.
Din cercetări a mai rezultat că cei patru s-au întors cu maşina la Rădăuţi, au împărţit banii şi bunurile, iar apoi s-au despărţit.
Inculpatul Marcu Prinţ a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de complicitate la tâlhărie calificată.
După această faptă de care este acuzat, Marcu Prinţ a fost arestat preventiv, iar ulterior, la finele lui noiembrie 2016, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, aflându-se în Penitenciarul Botoşani.
Marcu Prinţ scapă deocamdată de extrădare
Având în vedere convenţiile din statele europene membre ale UE, o persoană poate fi extrădată dacă nu are, acasă, în ţara de origine, probleme de natură penală. În caz contrar, extrădarea se face după ce persoane respectivă este condamnată definitiv şi îşi ispăşeşte pedeapsa ori, eventual, este declarată nevinovată şi achitată definitiv.
Curtea de Apel Suceava a decis ieri că Marcu Prinţ poate fi extrădat în Germania, însă numai după soluţionarea definitivă a cauzelor din România. Cu alte cuvinte, în cazul său, cel mai probabil, este vorba de o amânare de câţiva ani de zile.