Curtea de Apel Suceava este una dintre cele mai performante de la nivelul întregii ţări. O spun datele statistice şi indicatorii de eficienţă stabiliţi de reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba de rata de soluţionare a dosarelor, pe scurt operativitatea, stocul de dosare, ponderea dosarelor închise într-un an, durata medie de soluţionare a unui dosar şi redactările peste termenul legal. În urma cumulării celor cinci criterii de performanţă, Curtea de Apel Suceava s-a încadrat în gradul „foarte eficient”, fiind, alături de Curtea de Apel Craiova, singura care a reuşit să atingă acest nivel.
Potrivit Mariei Andrieş, preşedintele Curţii de Apel Suceava, la finalul anului 2016, din totalul celor 1.547 de dosare aflate în stoc, doar 27 de dosare, adică 1,7%, sunt mai vechi de un an. De asemenea, în cursul anului trecut, din cele 6.399 de dosare soluţionate, 6.240 au fost soluţionate în termen, ceea ce reprezintă o proporţie de 97,5%.
Extrem de activi şi rapizi au fost magistraţii acestei instanţe şi în ceea ce priveşte durata medie de soluţionare a dosarelor. Astfel, dosarele non-penale au avut nevoie de 3,7 luni în medie pentru a primi o soluţie, în timp ce pe latura penală durata medie de soluţionare a fost de 2,7 luni.
Maria Andrieş a menţionat că în acest moment numărul de dosare pe care le are de soluţionat un judecător se înscrie în limite normale, dar ar trebui suplimentat numărul de grefieri pentru ca activitatea instanţei să fie mai eficientă.
La conferinţa de presă care a precedat şedinţa de bilanţ a Curţii de Apel Suceava au fost prezenţi şi doi reprezentanţi de la nivel central. Este vorba de doctor Lucian Netejoru, inspector-şef al inspecţiei judiciare, şi Nicoleta Margareta Ţînţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.
Cei doi au ţinut să evidenţieze rezultatele obţinute de colectivul Curţii de Apel Suceava şi au menţionat că în cursul anului trecut nici un magistrat de pe raza acestei instanţe nu a făcut obiectul vreunei cercetări disciplinare.