Liceul Tehnologic ,,Ion Nistor” din Vicovu de Sus a găzduit marţi, 28 februarie 2017, activitatea cu tema ,,Arta populară - expresie a sufletului românesc”, care a adunat mai mulţi meşteri populari din zona Vicov-Rădăuţi, veniţi să promoveze produse cu specific tradiţional din Bucovina.
Tot în cadrul evenimentului,în mijlocul celor adunaţi a poposit „doamna cântecului popular românesc” – Sofia Vicoveanca. Artista a acceptat cu entuziasm invitaţia directorului Angelo Cătălin Bărbuţă de a ţine o conferinţă tinerilor despre importanţa tradiţiilor, a cântecului popular, dar mai ales despre cum poate un om să se desăvârşească spiritual.
Conferinţa face parte din seria de întâlniri „De vorbă cu tinerii”, iniţiată de Liceul „Ion Nistor” Vicovu de Sus în anul 2015, aflată acum la cea de-a patra ediţie. Emoţia întâlnirii dintre elevi şi artistă a fost evidentă.
„Aceasta a deschis dialogul cu tinerii prin mărturisiri emoţionante despre copilăria sa, despre vremurile pline de încercări pe care le-a trăit, dar mai ales despre cum a reuşit să devină cea care este astăzi. Mesajul artistei către adolescenţi a fost acela că doar prin muncă şi prin perseverenţă poţi să-ţi realizezi visurile, poţi să-ţi construieşti un drum în viaţă”, a transmis prof.Anca Elena Puha.
Dialog cu elevii liceului
Discursul Sofiei Vicoveanca a variat de la amintiri personale emoţionante, la poezii scrise chiar de domnia sa, poezii care, aşa cum recunoştea ea însăşi, surprind adevărata ei spiritualitate, trăirile ei cele mai intense din momentele dificile ale vieţii.
Oscilând mereu între o tonalitate gravă şi una presărată cu mici accente amuzante, conferinţa a reuşit să captiveze şi să menţină atenţia auditoriului pentru mai bine de o oră. Elevii au avut mai apoi ocazia să formuleze întrebări, intrând astfel într-un dialog cu artista, lucru care s-a văzut că acesteia i-a făcut o reală plăcere, răspunzând cu interes şi afecţiune de fiecare dată. Întâlnirea s-a încheiat cu un program artistic compus dintr-un colaj de cântece din folclorul bucovinean oferit de un grup de elevi, coordonat de prof. Elena Gina Cotos.
Dorindu-se a deveni o tradiţie, activitatea şi-a propus să apropie tinerii de valorile tradiţionale care ne definesc ca neam şi să dezvolte interesul pentru arta populară, aşa cum mărturisesc şi coordonatorii activităţii: prof. Mihai Cârdei, Gina Cotos, Ionel Cristinel Puha şi Anca Puha. Evenimentul s-a bucurat şi de sprijinul Consiliului elevilor.
De menţionat că la activitatea de marţi au fost prezenţi şi artiştii populari: Maria Galan, Aurica Cornea, Doina Olenici, Toader Chifan, Gheorghe Magopăţ, Paraschiva Morar, Ramona Agafiţei, Cristina Puha.
Elevii au putut admira exponate diverse care au variat de la celebra ceramică neagră de Marginea, la sculpturi în lemn, ouă încondeiate, trăistuţe străjăneşti, până la frumoasele cămăşi populare cusute cu fir de mătase sau mărgele. Alături de standurile meşterilor consacraţi au stat cele ale elevilor din liceu care au dorit să participe cu produse realizate manual, de la mărţişoare, la semne de carte, sau mici obiecte decorative. Aceştia au fost coordonaţi de cadrele didactice de la liceu, dintre care amintim pe prof. Maria Păsăilă, prof. Tudoriţa Dureţ sau prof. Violeta Reuţ.