Secţia de Obstetrică – Ginecologie a Policlinicii Bethesda a fost dotată recent cu un ecograf de ultimă generaţie - Voluson E8 Expert BT 13 – pentru a urmări sarcina pacientelor unităţii, valoarea acestuia fiind de circa 100.000 de euro.
Mihaela Pantea, medic specialist în cadrul secţiei, a menţionat că ecografele din gama Voluson au caracteristici tehnice unice, fiind recunoscute drept cele mai performante echipamente de acest gen la nivel mondial. Ecograful redă imagini de o claritate remarcabilă, astfel încât permite o examinare detaliată a structurilor anatomice fetale.
Ecografia este o metodă noninvazivă, noniradiantă, care foloseşte ultrasunete, mai exact vibraţii mecanice cu o frecvenţă de peste 20.000 de Hz, ele fiind imperceptibile auzului uman. Prin urmare, nu există efecte adverse asupra structurilor anatomice examinate.
„Ecograful este dedicat examinării obstetricale, deci pentru urmărirea sarcinii şi pentru diagnosticarea patologiei ginecologice. Avantajul este că se poate utiliza în mod repetitiv, de câte ori este nevoie, fără a exista efecte adverse asupra dezvoltării fătului”, a explicat Mihaela Pantea.
Potrivit acesteia, Voluson permite şi realizarea de imagini 3D şi imagini 4D.
„Ecografia 4D permite vizualizarea imaginii în 3D, dar utilizat în timp real, timpul fiind de fapt a patra dimensiune. Aceste tipuri de ecografii – 3D şi 4D - au o utilizare limitată, fiind folosite în sarcină, de regulă, pentru vizualizarea feţei şi depistarea malformaţilor. Desigur, întăreşte şi impactul emoţional dintre mamă şi făt”, a mai specificat Pantea.
Ea a precizat că ecografele care au încorporate sonde şi softuri pentru imaginile 3D şi 4D, aşa cum este şi Voluson E8 Expert, sunt ecografe performante, astfel încât şi imaginea care se face în 2D (examinarea de rutină) este de o calitate superioară faţă de ecografele care nu au aceste caracteristici.
Policlinica a cumpărat şi un aparat de screening auditiv
Puşcaşu a anunţat şi faptul că a achiziţionat şi un aparat pentru screening auditiv, pentru depistarea hipoacuziei congenitale la nou-născuţi. Acesta a menţionat că este un aparat foarte performant şi uşor de manipulat, costul acestuia situându-se la circa 6.000 de euro.
„Este un senzor auditiv care se introduce în urechea nou-născutului, după care se porneşte aparatul. Este important ca pe perioada testării să fie linişte”, a precizat medicul.
După măsurători, aparatul poate afişa trei mesaje – Incomplet (din motive tehnice, testarea nu a fost făcută complet), Refer (rezultatul nu e concludent şi screeningul trebuie repetat peste o anumită perioadă de timp) sau Pas (care indică faptul că nou-născutul are auzul bine dezvoltat).