Poliţiștii de la Serviciul Judeţean Transporturi Suceava au fost solicitaţi, pe parcursul anului trecut, să intervină de 119 ori în sprijinul personalului de control al CFR Călători, după incidente cu persoane care nu aveau bilete și care refuzau să plătească pentru călătoria lor. În câteva situaţii, scandalurile de acest gen au fost de amploare, în sensul că era vorba de grupuri de călători recalcitranţi, fără bilete, dar și „nervoși” că sunt luaţi la întrebări de personalul CFR Călători.
Scandaluri provocate de culegătorii de ciuperci sau fructe de pădure
În general, problemele mari au fost provocate de grupurile de culegători de ciuperci sau fructe de pădure. Oameni care s-au urcat în trenuri din zona Dolhasca și s-au deplasat spre zona de munte a judeţului. Pe lângă faptul că nu aveau bilete, persoanele de acest gen se manifestau zgomotos și le creau o stare de insecuritate celorlalţi călători. A fost și un caz în care s-a apelat și la o grupă de poliţiști de la Serviciul de Acţiuni Speciale, care au așteptat călătorii fără bilet și puşi pe scandal în Gara Burdujeni. Aici, indivizii au fost coborâţi din tren de „mascaţii” poliţiei, iar doar cei care și-au luat bilete au plecat mai departe.
Pe parcursul anului trecut a fost și un caz de șef de tren lovit de un bărbat cu probleme psihice, care insista să urce cu foarte multe bagaje în vagon. Șeful de tren și-a scos certificat medico-legal, iar poliţiștii au deschis un dosar penal pentru infracţiunea de lovire.
Faţă de acum câţiva ani, „blatul” este în scădere
Șeful Serviciului Judeţean al Poliţiei Transporturi Suceava, comisarul Levente Burcă, a explicat că poliţiștii fac zilnic acţiuni de patrulare în trenuri, însă intervin doar când personalul de control CFR le cere sprijinul. Asta pentru că atributul taxării sau suprataxării călătorilor frauduloși este exclusiv al celor de la CFR.
„Numărul de situaţii conflictuale de acest gen este totuși în scădere faţă de acum câţiva ani. De asemenea, constatăm că s-a redus și numărul de călători fără bilet. La traficul de navetă constatăm că unele persoane care făceau mereu probleme au acum abonamente și au intrat în legalitate”, a declarat comisarul Levente Burcă. El a precizat că cele mai multe probleme legate de călătorii frauduloase sunt pe ruta Suceava-Dolhasca, la trenurile de navetă.
„Reducerea călătoriei frauduloase rămâne o prioritate, iar noi, ca Poliţie, avem obiectivul de a fi prezenţi cât mai mulţi în acţiuni de patrulare, pentru a interveni cât mai eficient atunci când ni se solicită sprijinul”, a mai declarat șeful Serviciului Judeţean al Poliţiei Transporturi Suceava.
Camere video în patru gări
El a mai precizat că în 2016 s-au făcut progrese importante și pe linie de securitate în gări, prin montarea de sisteme video. După Gara Suceava, CFR Călători a investit în camere de supraveghere video și la Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei Băi. Chiar dacă sistemele video nu sunt foarte performante și nici cu capacitate de stocare ridicată, ele îi ajută totuși mult pe poliţiști atunci când primesc sesizări privind fapte penale.