Un nou tip de chirurgie, care va scurta timpul de refacere şi tratament al pacienţilor, va fi implementată în cadrul secţiei ORL a Spitalului Judeţean Suceava. Ea poartă denumirea de chirurgie ortognată şi va fi pusă în practică de medicul chirurg specialist Nicolae Onica, proaspăt intrat în rândul medicilor secţiei de OtoRinoLaringologie.
Noua metodă chirurgicală presupune rezolvarea problemelor medicale printr-o intervenţie asupra mandibulei, pentru pacienţii care în mod normal ar avea nevoie de un tratament recomandat de medicul stomatolog ortodont. Vechiul tratament este unul anevoios, care în urma montării unei proteze dentare poate dura chiar cinci ani de zile. În urma intervenţiei chirurgicale ortognate, pacientul care iese din operaţie se poate alimenta în mod normal după o scurtă perioadă de recuperare. Pentru implementarea acestei tehnici de vârf a fost înfiinţat un compartiment cu şase paturi în cadrul secţiei ORL din spital, care dispune de un număr total de 26 de paturi. În perioada imediat următoare medicul Nicolae Onica va lucra trei zile pe săptămână în cadrul secţiei, dar conducerea spitalului a declarat că acesta se va stabili în municipiul Suceava şi va avea un contract cu normă întreagă cu spitalul judeţean.
Acest tip de chirurgie se adresează în primul rând tipului de afecţiuni cauzate de traumatismele produse în timpul accidentelor rutiere. Pe lângă acestea, intervenţiile chirurgicale sunt indicate şi în cazul supuraţiilor, care nu se pot rezolva într-un cabinet stomatologic obişnuit şi, de asemenea, în cazul afecţiunilor tumorale. Intervenţiile de chirurgie orală şi maxilo-facială au fost rezolvate în ultimii ani de medicul chirurg Teodor Lucian Grecu. Medicii chirurgi Teodor Lucian Grecu şi Nicolae Onica, acesta din urmă cu performanţe chirurgicale în Africa de Sud şi ţări din Europa, vor creşte în echipă nivelul intervenţiilor chirurgicale ale secţiei.