Managerul Bethesda, dr. Ștefan Pușcașu, reacţionează împotriva procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava care au trimis în judecată doi medici şi SC Bethesda SRL Suceava, pentru ucidere din culpă. Dosarul vizează o anchetă care a început tocmai în anul 2010, când o femeie operată de fibrom uterin în spitalul privat a murit după puţin timp, în urma survenirii unor complicaţii. Ancheta a fost una complexă, fiind realizate mai multe expertize medicale de specialitate, iar dosarul a fost închis, însă redeschis după ce procurorii de caz s-au autosesizat.
Referitor la trimiterea în judecată, medicul chirurg Pușcașu s-a arătat „dezamăgit” de procurorii care s-au ocupat de caz și de comisia de expertiză în condiţiile în care nici el și nici unul dintre ceilalţi medici inculpaţi în dosar nu au fost audiaţi de aceștia, considerând că o serie de discuţii ar fi făcut lumină în acest dosar.
„Nu întotdeauna hârtiile sunt concludente. Consider că medicul curant era cel care putea să relateze pas cu pas ce s-a întâmplat cu pacienta pentru a clarifica lucrurile. Pentru că e un fenomen extrem de rar și care este clinic. Am fost audiat doar de Poliţie”, a punctat Pușcașu.
Acesta a mărturisit că trimiterea în judecată i-a afectat pe cei vizaţi, mai ales că a fost vorba despre un caz care „stă deasupra resurselor chirurgicale”.
Pușcașu a mai explicat în cadrul unei conferinţe de presă că este „suspect” faptul că dosarul a fost redeschis fără a exista o sesizare în acest sens, în condiţiile în care la Spitalul Judeţean Suceava numărul deceselor de la Urgenţe, în timpul intervenţiilor chirurgicale sau postoperatorii, este mult mai mare.
„Dacă eram la Spitalul Judeţean trebuia să am câte un dosar penal în fiecare săptămână. Dacă procurorii s-ar autosesiza de fiecare dată în acest mod, fiecare doctor ar trebui să stea mai mult în tribunale decât în sala de operaţie”, a mai spus medicul.
Ce s-a întâmplat cu pacienta
Cât privește acest dosar, concluzia procurorului de caz a fost că medicii care s-au ocupat de pacientă nu au folosit toate mijloacele de investigaţie şi nu au acţionat adecvat cazului, astfel că medicii şi persoana juridică Bethesda au fost trimişi în judecată pentru ucidere din culpă.
Pușcașu îi contrazice, ba, mai mult, a subliniat că pacienta se afla chiar în grad de rudenie cu el (cumnată), medicii făcând tot posibilul pentru a fi salvată.
„Operaţia de histerectomie a decurs normal, însă ulterior o tulburare de coagulare a sângelui a dus la şoc hemoragic sever. Nu există vinovăţie nici din partea medicilor, nici din partea spitalului, ci doar o coincidenţă nefericită. A fost o operaţie corectă, curată, însă la 12 ore după, au survenit complicaţii. S-a produs o anemie prin coagulare vasculară diseminată în interiorul propriului organism. Este un caz extrem de rar. Apare întâi coagularea vasculară diseminată, sângele se consumă în interiorul vaselor, apare anemia și apoi apare fibrinoloză prin pierdere de sânge”, a explicat Pușcașu.
Pacienta a operată de medicul ginecolog Dinu Bolohan, care a făcut echipă cu medicul anestezist Ruslan Gorceag, cei doi fiind acum trimişi în judecată pentru ucidere din culpă.
Cei doi medici sunt acuzaţi că nu au folosit toate mijloacele de investigaţie pe care le aveau la dispoziţie şi nu au adoptat o conduită medicală postoperatorie adecvată.
„Operaţia a fost un factor declanșator, dacă nu o coincidenţă nefericită. Aportul de sânge extern, plasmă, oricât ai face, nu poate controla fenomenul”, a arătat managerul Bethesda.
Ștefan Pușcașu a mai explicat că înainte de intervenţie pacientei i-au fost făcute testele de coagulare, rezultatele fiind în parametri normali.