Gestionarea problemei câinilor fără stăpân – care de ani de zile stârneşte discuţii aprinse atât în rândul celor care se opun capturării lor de pe stradă, cât şi din tabăra opusă, cei nemulţumiţi de prezenţa lor în oraş, se dovedeşte a fi o necesitate, mai ales acum, în contextul nedoritului incident al bătrânei de 79 de ani care a suferit muşcături groaznice, fiind atacată de o căţea cu pui.
„Noi luăm măsuri şi avem o luptă permanentă cu activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân. Doar în cursul anului 2016 au fost capturaţi 1845 de câini. 11 câini au fost revendicaţi de cetăţeni, 525 de câini au fost adoptaţi – majoritatea în Germania, 1396 de câini au decedat din motive medicale sau au fost eutanasiaţi. Astăzi mai avem în adăpost 688 de câini”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu, în darea de seamă privind această activitate.
Edilul sucevean a spus că în această privinţă sunt probleme cu un adăpost ilegal făcut în lunca Sucevei, unde se aduc câini şi din alte localităţi.
„Primăria nu a dat nici un fel de autorizaţie pentru aşa ceva. Suntem în procese cu doamna respectivă, să desfiinţăm acel adăpost”, a adăugat Lungu, care, în alte ocazii, a menţionat respectiva locaţia ca sursă de câini vagabonzi pe străzile municipiului.
Fonduri mai mari pentru gestionarea câinilor din adăpost
Șeful municipalităţii sucevene a prezentat şi cheltuielile totale făcute anul trecut pentru gestionarea problemei câinilor vagabonzi - 513.930 de lei.
Cum foarte mulţi suceveni s-au arătat contra omorârii câinilor vagabonzi – soluţie adoptată de majoritatea statelor occidentale, dar au spus că nu îi vor nici pe stradă, pentru siguranţa lor şi a celor dragi, pentru gestionarea acestora se alocă anual fonduri din taxele şi impozitele încasate de la populaţie, costurile de întreţinere a unui număr atât de mare de animale fiind semnificative.
„Pentru 2017 bugetul propus este mai mare, 766.200 de lei. Din aceşti bani, 50.000 de lei sunt prinşi pentru campanii de sterilizare a câinilor. Mergem în continuare şi pe astfel de acţiuni, în paralel cu acţiunea de prindere a câinilor de pe străzi”, a menţionat primarul Ion Lungu.
Costurile de gestionare a câinilor din adăpost sunt suportate parţial de o fundaţie de protecţie a animalelor, finanţată din Germania, care contribuie cu hrană, medicamente dar şi personal care se ocupă de îngrijirea, deloc uşoară, a miilor de câini care sunt adunaţi de pe străzi şi sunt aduşi acolo.