miercuri, 1 mar 2017 - Anul XXII, nr. 47 (6463)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7792 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Vot

Consiliul Judeţean Suceava a împărţit sărăcia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deliberativul judeţean întrunit ieri în şedinţă ordinară a aprobat repartizarea pe localităţi a sumelor primite de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetelor locale. Este vorba de 28,414 milioane de lei, din care 17,610 milioane provenite din sume defalcate din TVA şi 10,804 milioane din cote defalcate din impozitul pe venit. Proiectul a fost aprobat doar cu voturile consilierilor judeţeni ai PNL, în număr de 21, cei ai PSD, în număr de 14, votând împotrivă. Astfel, la categoria municipii, Suceava s-a ales cu suma cea mai mare, în speţă 900.000 de lei. Capitala judeţului este urmată de municipiul Câmpulung Moldovenesc, cu 850.000 de lei, Fălticeni şi Rădăuţi, cu câte 750.000 de fiecare, şi municipiul Vatra Dornei, cu 730.000 de lei. La oraşe, suma cea mai mare a primit-o Gura Humorului, 700.000 de lei, urmat de Siret, cu 650.000 de lei, şi Solca, cu 364.000 de lei. La polul opus se situează oraşul Cajvana, care s-a ales cu 220.000 de lei.

 

Comunele Satu Mare şi Siminicea nu au primit nici un leu pentru că nu au solicitat

Dintre comune, Satu Mare şi Siminicea nu au primit nici un leu, pentru că nu au solicitat. Cea mai mare sumă i-a fost repartizată comunei Crucea, adică 450.000 de lei. Sume importante de bani au primit şi comunele Adâncata, Bilca, Pojorâta şi Cârlibaba, câte 350.000 de lei fiecare, precum şi comunele Sadova, Fundu Moldovei, Marginea, Cacica şi Dărmăneşti, câte 312.000 de lei fiecare. Cei mai puţini bani i-a primit comuna Grămeşti, în speţă 80.000 de lei. Sume mici de bani vor intra şi în bugetele localităţilor Forăşti, Frătăuţii Noi, Frătăuţii Vechi, Dolheşti, Grăniceşti şi Hănţeşti, adică câte 100.000 de lei la fiecare.

 

Contre între liberali şi social-democraţi pe marginea repartizării banilor

Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a declarat că la repartizarea sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale s-a ţinut cont de trei criterii importante, precum nivelul arieratelor, al creditelor şi necesarul pentru cofinanţarea proiectelor de dezvoltare locală şi a proiectelor de infrastructură. El a arătat că solicitările de finanţare din partea primăriilor se ridică la 278,608 milioane de lei, adică de nouă ori mai mari decât suma primită de la bugetul de stat, situaţie care a generat nemulţumiri. Flutur a subliniat că s-a încercat să se facă o repartizare cât de cât echitabilă, în funcţie şi de sumele de bani pe care primăriile le-au primit în urma repartizării cotei de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice în baza unei formule prevăzute de lege. Discuţiile pe marginea repartizării sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale au fost destul de tensionate, nelipsind contrele între liberali şi social-democraţi. Aceştia din urmă au reclamat repartizarea discreţionară a banilor, susţinând că localităţile cu primari liberali au primit sume mai mari. Pe de altă parte, liberalii le-au adus aminte social-democraţilor că pe vremea când la conducerea Consiliului Judeţean erau social-democraţii era mai rău. Vioara întâi a social-democraţilor a fost, ca de obicei, consilierul Dan Ioan Cuşnir. Acesta a susţinut pe hartă că repartizarea banilor s-a făcut în funcţie de rezultatul votului la alegerile parlamentare din decembrie anul trecut la nivelul fiecărei localităţi, lucru respins de liberali.

 

Flutur: „Personal voi cere să se modifice legea ca să ia dreptul Consiliului Judeţean de a împărţi bani”

După aproape două ore de hârâială, şeful administraţiei judeţene a anunţat că va cere modificarea legii în aşa fel încât Consiliile Judeţene să nu mai aibă dreptul să repartizeze sume pentru echilibrarea bugetelor locale. „Personal voi cere să se modifice legea ca să ia dreptul Consiliului Judeţean de a împărţi bani. Nu aşa trebuie să ne consumăm energia”, a spus Flutur. Odată repartizaţi banii pentru echilibrarea bugetelor locale, primăriile pot trece la aprobarea bugetelor pentru anul 2017.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consiliul Judeţean Suceava a împărţit sărăcia.
 Vizualizări articol: 3048 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
Consiliul Judeţean Suceava a împărţit sărăcia3.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei