Sute de elevi suceveni s-au întors din vacanţa intersemestrială (6-13 februarie) cu diverse afecţiuni care pot pune în pericol şi sănătatea colegilor lor.
Potrivit directoruluiDirecţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, ing. Andrei Ianovici, “triajul epidemiologic a fost efectuat în luna februarie în 291 de unităţi de învăţământ de pe raza judeţului Suceava. Au fost controlaţi 66.529 de copii, reprezentând 95% din totalul elevilor înscriși”.
Acesta a mai arătat că au fost depistate în rândul școlarilor 639 de cazuri cu diverse afecţiuni respiratorii, infecţioase sau parazitare. Dintre acestea au predominat anginele (inflamaţii ale faringelui – faringită, amigdalită, tonsilită), fiind depistate 365 de cazuri.
Cât privește afecţiunile parazitare, medicii au găsit 178 de cazuri de pediculoză (păduchi) și 16 cazuri de scabie (râie). De asemenea au fost și 48 de cazuri de micoze.
Ianovici a mai explicat că după controlul efectuat la 10 zile de la triajul epidemiologic, au mai rămas în evidenţă 12 copii cu pediculoză și un caz de scabie. În urma acestor recontroale s-au făcut recomandări pentru deparazitare.
Triajul epidemiologicare drept scop depistarea eventualelor boli transmisibile la copii şi izolarea acestora pentru împiedicarea răspândirii lor în colectivitate. Triajul epidemiologic constă în verificarea stării de igienă a elevilor şi preşcolarilor şi dacă aceştia suferă de boli infecţioase. În cazul în care elevii vor fi găsiţi cu păduchi, viroze respiratorii sau micoze, aceştia vor trebui să absenteze de la şcoală şi să urmeze un tratament specific.