Zeci de medici de familie din judeţ au primit amenzi usturătoare de la reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava din cauza neregulilor constatate de aceştia în urma controalelor efectuate în cursul anului trecut. Mai mult, tot în 2016, medicului de familie din Vultureşti i s-a reziliat contractul de furnizare de servicii medicale cu instituţia, ca urmare a unor abateri repetate.
Potrivit unui bilanţ aferent anului trecut, prezentat de preşedintele CAS Suceava, Cristi Bleorţu, ”în ceea ce priveşte medicii de familie, s-au efectuat 101 acţiuni de control. În cazul celor care au o perioadă mai mare de când sunt în contract cu Casa, nu sunt probleme. Însă sunt unele noutăţi de care unii medici nu au luat cunoştinţă şi astfel apar nereguli, cu toate că noi îi informăm, afişăm informaţiile şi pe site. Totodată, sunt întâlniri ale medicilor de familie, au reprezentanţi care îi ţin la curent cu modificările legislative”.Acesta a completat că anul trecut 14 medici de familie au fost sancţionaţi cu amendă pentru nerespectarea programului de lucru prevăzut prin contract cu CAS Suceava, valoarea sancţiunilor ridicându-se la 4.353 lei.
De asemenea, pentru 54 medici de familie s-au dispus măsuri de recuperare a contravalorii reţetelor prescrise fără respectarea protocoalelor existente (62.500 lei). Pentru alţi 13 medici s-au dispus măsuri de recuperare a sumelor reprezentând serviciile neefectuate, în total de 4.845 lei, iar pentru alţi şase medici s-a dispus măsura de diminuare cu 10% a valorii lunare “per capita”, în valoare de 4.407 lei.
11 medici dintre cei verificaţi au scăpat doar cu “avertisment”, pentru necompletarea corectă şi la zi a formularelor utilizate în sistemul de asigurări de sănătate.
În cazul a 29 medici de familie s-a aplicat sancţiunea de diminuare cu 10% a valorii lunare “per capita” pentru emiterea reţetelor medicale prescrise offline, în valoare de 39.763 lei. Conform reglementărilor legale, medicii au obligaţia să utilizeze prescripţia medicală electronică online şi în situaţii justificate prescripţia medicală electronică offline. În cazul prescrierii offline, medicii au obligaţia să introducă în sistemul informatic toate prescripţiile offline în 30 de zile de la data prescrierii.
„În cazul în care sistemul nu funcţionează medicii au obligaţia să emită reţete offline, iar în termen de 30 de zile trebuie să le introducă în sistemul informatic. Este clauză contractuală”, a explicat Cristi Bleorţu, acesta adăugând că în cazul a 16 medici de familie s-a aplicat măsura de recuperare a contravalorii reţetelor offline în sumă de 7.802 lei.
Medicii care nu au respectat prevederile legale referitoare la serviciile medicale de îngrijiri la domiciliu au fost sancţionaţi cu amenzi în cuantum de 39.983,99 lei.