După ce ani la rând a ţinut planurile de modernizare şi reabilitare ale Universităţii din Suceava în stand-by, în acest an Ministerul Educaţiei s-a arătat ceva mai generos şi a alocat 2,5 milioane de lei pentru investiţiile din campus. Astfel, proiecte ale Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) se vor putea concretiza, în capul listei de priorităţi aflându-se reabilitarea căminului 1.
Căminul 1, cel de fete, a fost dat în folosinţă în anul 1969, are 73 de camere cu câte patru paturi, principala hibă a acestuia fiind faptul că toaletele şi duşurile sunt „la comun”, deservind mai multe camere.
Cu banii de la minister, USV vrea să rezolve această meteahnă, prin recompartimentarea spaţiilor, astfel încât la una sau două camere să existe toaletă cu duşuri. Lucrările vor fi demarate la vară, la finele anului universitar.
Potrivit prof. univ. dr. Ştefan Purici, prorector al USV, ”Ministerul Educaţiei a alocat Universităţii 2,5 milioane de lei. Suma nu este suficientă pentru toate planurile de modernizare pe care le avem pentru C1, de aceea ne propunem să începem lucrările pe un singur tronson. Avem în vedere redimensionarea spaţiilor, creareade toalete pentru una sau două camere, spaţii mai multe pentru prepararea hranei şi pentru maşini de spălat, crearea unor condiţii decente, civilizate pentru cazare”. Acesta a mai arătat că acest cămin este singurul care nu a fost reabilitat în aceeaşi măsură precum celelalte, de ani de zile făcându-se demersuri pe lângă Ministerul Educaţiei pentru a aloca fonduri cu această destinaţie.
USV vrea înălţarea clădirii
În cazul în care fondurile de la Ministerul Educaţiei vor fi suplimentate, conducerea Universităţii vrea să înalţe căminul de fete cu încă un etaj.
„Astfel vom reduce pierderile de locuri rezultate în urma redimensionării spaţiilor existente”, a mai completat Purici. Acesta a mai menţionat că pe durata reabilitării, va fi închis doar spaţiul unde vor fi executate lucrările, celălalt tronson fiind funcţional.
Taxele cele mai mici pentru C1
Niculai Bobric, şeful serviciului social al USV, a arătat că Universitatea face în fiecare an eforturi pentru a oferi condiţii decente fetelor din căminul 1, cu toate că intervenţii majore de modernizare nu s-au făcut de multă vreme.
„Am amenajat o spălătorie, avem cinci oficii de preparare a hranei, iar la finele lui 2016 am reuşit să achiziţionăm 50 de frigidere pentru camerele căminului. Camerele sunt dotate cu mobilier nou, iar în fiecare vacanţă sunt programate lucrări de igienizare, reparaţii, văruire etc. Practic, studentele nu trebuie să cumpere nimic, avem personal de întreţinere care se ocupă de tot ce înseamnă mentenanţa căminului”, a explicat Bobric.
Acesta a menţionat că un minus al clădirii este faptul că nu este izolată, astfel, pe perioada iernii, în unele camere apare igrasia, iar temperatura nu e tocmai optimă.
”Având în vedere acestea, am menţinut tariful de cazare de câţiva ani, indiferent dacă au crescut preţurile la utilităţi”, a mai menţionat Neculai Bobric.
Reamintim că Universitatea din Suceava are în administrare cinci cămine studenţeşti, însă căminul din corpul N, de pe strada Universităţii, este rezervat studenţilor Erasmus şi oficialităţilor. Acesta a fost inaugurat în toamna lui 2014, are 21 de camere a câte două locuri, fiind cotat cu cel mai mare grad de confort. În funcţie de confortul şi facilităţile camerelor de cazare, studenţii plătesc sume începând de la 90 de lei pe lună şi ajungând la 360 de lei.