Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, le mulţumeşte public directorului general al Administraţiei Naţionale Apele Române, Nicolae Bărbieru, şi directorului Emil Vamanu, de la Administraţia Bazinală de Apă Siret, pentru sprijinul acordat ca urmare a apelului său la dislocarea gheţurilor în zona Vatra Dornei. Flutur a arătat că prin lucrările executate s-a deblocat practic zona de la confluenţa râurilor Dorna şi Bistriţa, prin îndepărtarea gheţurilor.
”S-a acţionat prin excavare, rezultând până acum o cantitate de peste 16.000 de metri cubi de gheaţă. În acţiune au fost implicaţi, timp de două săptămâni, zeci de angajaţi de la Apele Romane, de la Primăria Vatra Dornei, de la ISU Suceava şi de la ISU Vatra Dornei, care au acţionat cu două excavatoare cu braţ lung, două excavatoare cu braţ scurt, un buldozer, două autobasculante şi o autoutilitară. S-a eliminat astfel pericolul de inundaţii care ar fi putut avea loc dacă nu se intervenea”, a spus şeful administraţiei judeţene.
El a explicat că pentru prevenirea unor inundaţii, în viitor trebuie avută în vedere construcţia unui baraj în amonte de Vatra Dornei, pe râul Dorna, care va avea rolul de a opri zăpoarele, astfel încât să se evite blocajele de gheţuri de la confluenţa cu râul Bistriţa. ”Vrem să evităm astfel ceea ce s-a întâmplat anul acesta. Acum a fost un an cu alternanţă bruscă îngheţ-dezgheţ, care a dus la o situaţie ce nu s-a mai întâlnit. Râul Dorna s-a dezgheţat mai repede decât Bistriţa, iar acolo a apărut situaţia fără precedent în care Bistriţa îngheţată nu a putut primi gheţarii de pe Dorna. Alte lucrări care vor trebui făcute, împreună cu Primăria Vatra Dornei, sunt cele de consolidare a digurilor din zonele cu locuinţe şi din zona industrială”, a încheiat Gheorghe Flutur.