Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 feb 2017 - Anul XXII, nr. 43 (6459)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Vicovu de Sus

Un campus şcolar în valoare de opt milioane de euro zace nefolosit la mai bine de jumătate de an de la inaugurare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În vara anului trecut, autorităţi locale, judeţene, un sobor de preoţi şi invitaţi speciali inaugurau cu mare tam-tam, la Vicovu de Sus, una dintre cele mai mari investiţii din educaţie din regiunea de Nord-Est. Un campus şcolar nou-nouţ, în valoare de opt milioane de euro, cu un corp de şcoală cu 10 săli de clasă, laboratoare şi bibliotecă, internat cu 100 de locuri, cantină, 10 garsoniere pentru profesori, atelier pentru practica elevilor şi un teren de sport.

Deşi se promitea că proiectul va îmbunătăţi condiţiile de studiu ale elevilor din zonă, la mai bine de jumătate de an de la inaugurare clădirile campusului stau cu uşile închise pentru că nu au fost bani pentru mobilier şi dotări.

Pentru ca modernul campus să fie şi funcţional ar fi nevoie de 500.000 de lei, însă autorităţile locale spun că acest efort financiar este peste puterile lor. Campusul aparţine de Liceului Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, unde învaţă peste 2.000 de elevi.  

 

Din întreg campusul funcţionează doar sălile de curs

În 2016, primăria oraşului a alocat 400.000 de lei şcolii, bani cu care au fost dotate sălile de clasă ale şcolii din campus, singura clădire care este în prezent funcţională. În rest, peste cantină, garsonierele pentru profesorii navetişti şi atelierele pentru practica elevilor s-a pus lacătul.

Adrian Juravle, viceprimarul oraşului Vicovu de Sus, arată faptul că acest proiect a fost finanţat prin fonduri europene, însă achiziţionarea mobilierului şi a celorlalte dotări trebuincioase nu a putut fi cuprinsă în proiect. Cu toate că nimeni nu trece pragul clădirilor din campus, totuşi viceprimarul din Vicovu de Sus se arată optimist.

”În funcţie de fondurile care o să fie, o să alocăm bani şi campusul o să fie
funcţional 100%. După aprobarea bugetului alocăm banii şi trecem la licitaţia
celor necesare”, menţionează Juravle.

 

Investiţie necesară pentru elevii navetişti

Investiţia de la Vicovu de Sus a fost finalizată într-un timp record de doar 18 luni. Beneficiari ai acestei investiţii ar fi trebuit să fie nu numai elevii şi părinţii din Vicovu de Sus, ci şi din împrejurimi, respectiv din Vicovu de Jos, Bilca, Putna, Straja, Brodina, Ulma, din numărul total de elevi ai liceului (circa 2.300), mare parte fiind navetişti.

Un cămin funcţional le-ar face viaţa mai uşoară acestora, însă în acest an şcolar şansele ca elevii să se cazeze în noul internat sunt aproape nule.

Asta şi pentru că, pe lângă toate acestea, mai există o piedică pentru ca acest campus să devină funcţional - lipsa personalului.

Potrivit prof. Cătălin Bărbuţă, directorul Liceului Tehnologic Vicovu de Sus, „bucătăria este complet utilată pentru a funcţiona cantina, cu aparatură nouă, la ultimul standard. Însă mai departe, problema personalului nu mai ţine de noi, ţine deja de Inspectoratul Şcolar Suceava, noi am făcut adrese către inspectorat, aşteptăm răspunsul lor”.

De cealaltă parte, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Suceava spun că posturile în cauză ar fi trebuit să fie cuprinse în organigrama aprobată de Ministerul Educaţiei. Aceştia mai arată că o variantă pentru a rezolva problema deficitului de personal este ca finanţarea pentru posturile necesare să vină de la bugetul Consiliului Local.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un campus şcolar în valoare de opt milioane de euro zace nefolosit la mai bine de jumătate de an de la inaugurare.
 Vizualizări articol: 8804 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Un campus şcolar în valoare de opt milioane de euro zace nefolosit la mai bine de jumătate de an de la inaugurare4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Dovleci pane, umpluți Dacă ne plac deopotrivă dovleceii pane și cei pregătiți la cuptor cu brânză, dacă îi vrem deopotrivă crocanți, dar și lipicioși și moi, iată o combinație care poate deveni în câteva minute preferata noastră pentru o... Citeşte