„Caravana folclorului” a fost primită cu aplauze marţi, 21 februarie, de publicul din comunele Bogdăneşti şi Fântânele - satul Stamate. Întâlnirile-spectacol din cadrul proiectului „10 pentru folclor”, ediţia a II-a, au fost un succes, iar publicul s-a dovedit nerăbdător să întâlnească artişti îndrăgiţi din lumea muzicii populare.
Căminul cultural din Bogdăneşti a fost neîncăpător pentru numărul mare de spectatori care au venit să se întâlnească cu membrii echipei „10 pentru folclor”. Artiştii au susţinut introducerea folclorului ca obiect de studiu opţional în şcolile din comună. Maestrul coregraf Costinel Leonte a fost cel care i-a scos primul pe copii la joc, alături de dansatori ai Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” din Suceava. „Jocul ne însoţeşte în momentele cele mai frumoase din viaţa noastră. Este expresia cea mai fidelă a bucuriei. Când eram copil, pentru mine nu era bucurie mai mare decât aceea de a-i vedea în carne şi oase pe artiştii de la Ansamblul <Ciprian Porumbescu>. Acum şi voi, dragi copii, aveţi această ocazie unică, pe care din păcate eu nu am avut-o când eram copil, de a juca alături de dansatori profesionişti”, le-a spus maestrul coregraf copiilor din sală.
Grupul vocal-instrumental „Noiţele”, în recital
Tot la Căminul cultural din Bogdăneşti, tânăra interpretă de muzică populară Andra Matei a prezentat în premieră cele mai noi cântece pe care le-a înregistrat luna trecută. Artista a ales să îşi prezinte noile cântece la Bogdăneşti, fiindcă de acolo este bunica ei din partea tatălui. Spre finalul întâlnirii de la Bogdăneşti, spectatorii au avut parte de o surpriză. Pe scenă a urcat unul dintre cei mai iubiţi tineri interpreţi din Ardeal, hunedoreanul Ovidiu Homorodean. Acesta a ridicat sala în picioare, mai ales atunci când a interpretat piesa „Noi suntem români”.
Spectacolul s-a încheiat cu un moment special pregătit de Grupul vocal-instrumental „Noiţele” din Bogdăneşti, format din elevi vrăjiţi de vioară, coordonaţi de învăţătorul Ion Costîn. Copilaşii din Bogdăneşti au „alintat” viorile şi au dat frâu liber talentului, sincerităţii, tradiţiei, într-un frumos mozaic artistic, în aplauzele publicului.
Joc, cântec şi discursuri pentru introducerea folclorului ca obiect de studiu opţional în şcoli
De la Bogdăneşti, „Caravana folclorului” a plecat în aceeaşi zi la Căminul cultural din localitatea Stamate, comuna Fântânele, unde după ora 16.30 a avut loc întâlnirea-spectacol în cadrul căreia fiecare dintre membrii echipei „10 pentru folclor” a pledat prin discurs, joc şi cântec pentru introducerea folclorului ca obiect de studiu opţional în şcolile din comuna Fântânele şi nu numai. Interpretul hunedorean Ovidiu Homorodean a cântat, alături de orchestra Ansamblului „Ciprian Porumbescu”, cele mai frumoase cântece din Ardeal.
Primarul comunei Fântânele, Vasile Hîj, le-a mulţumit tuturor oaspeţilor pentru momentele frumoase pe care le-au creat şi a declarat: „Sunt convins că mulţi dintre dumneavoastră, dragi consăteni, veţi ţine minte acest spectacol. Niciodată în comuna noastră nu a avut loc un eveniment mai frumos ca acesta”.
La întâlnirea-spectacol pe teme de folclor din comuna Fântânele au fost prezenţi şi Cristina Miron, directoarea Şcolii Gimnaziale Siminicea, Maria Ţibichi, directoarea Liceului Tehnologic "Iorgu Vârnav Liteanu" din Liteni, Sorin Gălăţeanu, directorul Şcolii Gimnaziale Salcea, Mihai Onuţa, directorul Şcolii Gimnaziale Plopeni, Mihaela Apetrei, directoarea Liceului Tehnologic „Mihai Eminescu” Dumbrăveni. La final, au evoluat membrii Fanfarei de la Stamate.
Proiectul „10 pentru folclor” continuă pe 23 februarie, de la ora 14.00, la Zamostea, de la ora 18.00, la Udeşti; 24 februarie, de la ora 13.00, la Şcheia (Sf. Ilie), iar la ora 16.30, la Cornu Luncii.