Căminul de asistaţi social din curtea Colegiului de Industrie Alimentară Suceava, celebru pentru mormanele de gunoaie aruncate de locatarii săi pe geam, pe spaţiile verzi din jur, a devenit, mai mult ca oricând, un focar de infecţie. Asta deoarece canalizarea imobilului, înfundată cu deşeurile aruncate de chiriaşi, a refulat, inundând parterul nelocuit al clădirii, cu apă murdară şi materii fecale.
Asta s-a întâmplat săptămâna trecută. Când au văzut că nimeni nu vine să le rezolve problema, nemulţumiţi, au început să se plângă, într-o parte şi alta, în ce condiţii groaznice sunt ţinuţi. Conducerea liceului, care nu mai are în administrare clădirea respectivă de mulţi ani de zile, dar o are în curte, a trimis instalatorul să rezolve problema canalizării înfundate, iar de ieri, şi pe angajaţii unităţii de învăţământ, să strângă stratul gros de dejecţii şi mizerii refulate în clădire.
„Noi nu intrăm aici, nu aveam de unde şti de problema cu refularea. Ei au înfundat canalizarea, iar după ce că nu plătesc nimic, nici nu vin să facă curat! La bloc dacă ţi se întâmplă aşa ceva, cine vine să îţi facă curat şi să repare?”, a spus instalatorul liceului, care îndură de două zile mirosul pestilenţial din spaţiile fostei biblioteci, mutată de la parterul clădirii, care trebuia să devină cămin pentru studenţii USV.
Oamenii de serviciu de la liceu, afundaţi până la glezne în materia vâscoasă şi împuţită ce acoperă podelele, au tot adunat-o cu lopeţile, în găleţi şi roabe, cu care au cărat-o afară, la gura de vizitare a conductei de canalizare.
„Asta e nu ştiu a câta oară când facem curat pentru ei. În spatele căminului, unde aruncă gunoaiele pe fereastră, tot noi trebuie să tot venim să strângem. Cine ştie ce mai e şi la subsol, dacă e plin, cine mai scoate de acolo?”, a spus o femeie de serviciu, care aduna materiile fecale cu lopata şi le căra cu găleata afară.
Camera în care lucra a fost plină cu dejecţii până la genunchi.
Locatarii, nemulţumiţi de miros, dar fără obligaţii
Chiriaşii căminului 2 de la Colegiul Alimentar trebuiau să fie evacuaţi de acolo cel puţin din vara anului trecut. Mulţi dintre ei au pe numele lor ordine de evacuare, executorii, date de instanţe, pentru neplata datoriilor la utilităţi şi chirie.
Chiar şi cei care erau mai conştiincioşi nu au mai plătit nimic din vara anului trecut, de când au auzit că vor fi mutaţi de acolo. Printr-o decizie de Consiliu Local, imobilul respectiv este dat Universităţii Suceava, să îl modernizeze şi să facă acolo cămin de studenţi. Dar nimeni nu s-a încumetat să îi scoată de acolo pe chiriaşi, chiar dacă respectivii nu s-au achitat de ani de zile de obligaţii. Trăiesc acolo bine mersi, fără să plătească nimic. În schimb sunt revoltaţi.
„Miroase groaznic! Sunt copii aici... Să scoţi materiile fecale cu găleţi şi roabe, dintr-un cămin internat de şcoală... Groaznic!”, spune una dintre locatarele căminului 2.
Mirosul e într-adevăr groaznic, te doboară de cum ajungi la intrare. Dar la fel de revoltătoare este lipsa de bun-simţ a unora dintre cei care locuiesc acolo, care ştiu să arunce gunoiul doar pe geam sau în toaletă, să distrugă tot ce prind în cale, să profite de statutul de asistat social, în timp ce la cumpărături şi în oraş merg doar cu taxiul, iar plata utilităţilor şi a chiriei este ignorată de ani de zile.
Acum, pe lângă gunoaiele aruncate pe geam, chefurile bahice întrerupte adeseori de intervenţia poliţiştilor, căminul respectiv a devenit şi focar de infecţie, din cauza materiilor fecale ce au inundat parterul.