Timiş, Buzău şi Suceava sunt judeţe care dau României cele mai mari cantităţi de carne de porc, pui şi respectiv lapte, conform unei analize realizate de Economica.net.
Judeţul de unde provine cea mai mare cantitate de lapte din țară, Suceava, a livrat anul trecut 7,2% din producţia totală naţională, de 2,2 milioane de hectolitri.
Din această cantitate, doar aproximativ jumate a ajuns în unităţile industriale de procesare, restul de lapte fiind vândut direct sau intrând în autoconsum.
Suceava este urmat îndeaproape de judeţele Mureş şi Maramureş.
În cazul cărnii de porc, judeţul de unde provin cele mai mari cantităţi de carne este Timiş. Din Timiş au pornit anul trecut peste 224.500 de tone de carne de porc în viu, adică aproximativ 32,5% din producţia totală de carne de porc, ce a ajuns anul trecut la aproximativ 693.000 de tone.
Al doilea cel mai mare furnizor de carne de porc este judeţul Iaşi, unde s-au produs anul trecut peste 33.100 de tone de carne.
Buzăul este judeţul de unde pleacă în toată ţara cele mai mari cantităţi de carne de pasăre. Din "țara Coco Rico", brand deţinut de grupul Aaylex, cel mai mare producător din judeţ, au rezultat anul trecut peste 116.000 de tone de carne de pui, adică 20,5% din producţia naţională.
Judeţului Bacău îi revine 8,8% din producţia de carne de pasăre de anul trecut (peste 49.000 de tone), cel mai mare producător din regiune fiind grupul Agricola.