Campania de toaletare a spaţiilor verzi şi tăiere a arborilor periculoşi, care de astăzi începe în cartierul Obcini, aceasta fiind ultima zonă în care se intervine iarna aceasta, va continua după 15 martie cu o amplă campanie de plantare de arbori.
Conform prevederilor autorizaţiilor obţinute de la Agenţia de Protecţie a Mediului, pentru tăierea arborilor uscaţi sau periculoşi, pentru fiecare copac tăiat trebuie plantat unul în loc. Chiar dacă numărul tăierilor autorizate este de 200 la nivelul municipiului, doar o parte dintre aceştia vor fi tăiaţi acum, cei care prezintă risc de prăbuşire.
În schimb, se va planta cel puţin de cinci ori mai mult decât se va tăia efectiv.
„Deja se poartă discuţii pentru contractarea unui număr de 600 de puieţi de arbori de la pepiniera Salcea – tei, stejar, arţar, mesteacăn, sălcii şi salcâmi. Toate plantările vor fi făcute de angajaţii Direcţiei Domeniului Public, în locul copacilor tăiaţi sau în apropierea acestora, în colaborare cu asociaţiile de proprietari. Măsura de a se lucra cu personal specializat, nu de a da puieţii asociaţiilor, să-i împartă oamenilor care vor să-i planteze, a fost luată pentru a exista un procent mai mare de prindere”, a explicat viceprimarul Marian Andronache, care coordonează şi activitatea Direcţiei Domeniului Public.
De o atenţie aparte se bucură anul acesta zona Mărăşeşti.
„Acolo s-au tăiat mulţi mesteceni, care au atins o anumită vârstă, foarte mulţi dintre ei s-au uscat, unii chiar nejustificat. Acolo şi în Parcul Universităţii plantăm 60 de mesteceni, de talie mai mare, de 3-4 metri înălţime, să reziste mai uşor”, a adăugat viceprimarul municipiului Suceava.
O astfel de măsură este menită să sporească gradul de vegetaţie şi calitatea spaţiilor verzi din Suceava, pe lângă aspectul estetic, beneficii concrete fiind obţinute prin reducerea efectelor poluării urbane.