Ampla acţiune de conştientizare a tinerilor despre pericolele care-i pasc în societate a ajuns săptămâna trecută la Siret. Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au iniţiat şi implementat un program de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, proiect care se va finaliza abia în decembrie 2017.
Săptămâna trecută, acţiunea a vizat oraşul Siret, acolo unde sute de elevi de la unităţile de învăţământ din ciclul gimnazial şi liceal au participat la întâlniri cu poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Siret şi Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.
„Cei mici au dobândit noţiuni elementare privind siguranţa rutieră şi prevenirea situaţiilor de risc, iar elevii de liceu au aflat reguli cu privire la siguranţa reţelelor de socializare şi aspecte privind răspunderea penală a minorilor şi urmările în plan juridic generate de săvârşirea de fapte antisociale.
Au fost derulate activităţi de amploare la Casa de Cultură din localitate, sute de elevi având posibilitatea să vizioneze mărturii filmate ale unor tineri aflaţi în penitenciare pentru săvârşirea unor diverse infracţiuni”, au detaliat reprezentanţii IPJ Suceava acţiunile pe care le-au derulat la Siret.
Ideea acestei acţiuni de lungă durată a plecat de la faptul că zilnic copii cu vârste din ce în ce mai fragede apar în statisticile poliţiei ca victime sau autori de infracţiuni.
Ori, scopul programului care se desfăşoară în perioada februarie-decembrie 2017 este diminuarea riscului infracţional şi victimal în rândul minorilor. Programul este structurat pe două module: prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor şi prevenirea violenţei în mediul şcolar.
„Prin acest program dorim să identificăm comportamentul care duce la apariţia delincvenţei în rândul tinerilor, dar şi conştientizarea şi responsabilizarea opiniei publice cu privire la mecanismele de prevenire a comportamentului infracțional şi a riscurilor victimale în care sunt implicați minorii. În acest sens dorim să dezvoltăm colaborarea cu alte instituţii care au atribuţii în domeniu protecţiei copilului pentru atragerea şi implicarea elevilor în proiecte – campanii de prevenire. O altă linie pe care o vom aborda este consolidarea parteneriatului familie-şcoală-poliţie în vederea dezvoltării unui proces educaţional antiinfracţional şi prevenirii comportamentelor violente”, a declarat comisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava.
Programul care se va încheia la finele acestui an şi care se va derula în cât mai multe şcoli din judeţ cuprinde activităţi preventive de informare şi responsabilizare a tinerilor.