La Cabana Caprade pe Transfăgărăşan se va desfăşura, în perioada 17-26 februarie, Stagiul Naţional de Formare al Unităţilor Canine de Intervenţie la Avalanşă, la care vor participa şi câinele Erick, un ciobănesc belgian malinois, şi stăpânul acestuia, Ionuţ Dumitru Paşcu, salvamontist în cadrul Serviciului Salvamont Vatra Dornei. Cei doi formează unul din cele şase echipaje ale României atestate internaţional în acest moment pentru intervenţie în condiţii grele de iarnă, inclusiv avalanşă, şi care se vor pregăti în această perioadă pentru reconfirmarea brevetului.
Pe parcursul a zece zile, unitatea canină formată din conductor (care trebuie să fie salvamontist atestat) şi câine va trebui să progreseze în aşa fel încât la examenul final să dovedească capabilitatea accesului oriunde în zona montană. Echipajul va executa misiunea de salvare prin găsirea a minimum două victime umane îngropate în zăpadă, după care va arăta că se poate retrage în siguranţă. Probele de acces vor conţine schiul de tură, rapelul pe stâncă şi/sau gheaţă, precum şi alte situaţii care pot fi întâlnite în timpul unei acţiuni de salvare.
Anul acesta participă pentru brevetare echipaje din judeţele Alba, Bacău şi Gorj, unităţi canine care au trecut evaluarea cu caracter obligatoriu şi eliminatoriu, în perioada 20-22 ianuarie, la Cota 2000 Transfăgărăşan. Pentru pregătirea stagiului de anul viitor vor fi prezente echipaje din judeţele Suceava, Caraş Severin, Bihor şi Hunedoara, iar în ultimele trei zile ale şcolii se va susţine examenul de reconfirmare a brevetelor obţinute în anii trecuţi, de către toate unităţile canine de avalanşă din România, respectiv unităţile canine din Argeş, Mureş, Caraş Severin, Sibiu şi Suceava, se arată într-un comunicat al Salvamont Argeş.
În data de 8 februarie a fost semnat un protocol de colaborare între Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, care vizează cooperarea în domeniul unităţilor canine de avalanşă şi căutare rătăciţi şi dispăruţi. Protocolul vizează chiar şi sprijinirea materială a unităţilor canine prin furnizarea de echipament specific şi autoutilitare speciale 4x4, în momentul în care acestea vor putea fi procurate.
Erik este primul câine din Moldova folosit pentru salvarea din avalanşe a victimelor.