O investiţie de mult timp aşteptată de locuitorii din Burdujeni Sat şi cartierul Tinereţii, extinderea reţelei de gaz metan, va demara anul acesta.
„Avem o veste bună, a fost adus studiul tehnico-economic realizat de cei de la Delgaz Grid – divizie în cadrul E.ON, pentru extinderea reţelelor în Burdujeni Sat şi cartierul Dealul Mănăstirii. Studiul are două componente, primul fiind redimensionarea conductei de presiune medie, care, din calculele lor, este economic justificată, drept pentru care vor suporta investiţia respectivă. Pentru extinderea reţelei de presiune medie, investiţia este ineficientă din punctul lor de vedere, ca atare trebuie suportată de primărie”, a anunţat ieri primarul Sucevei, Ion Lungu.
Noua reţea de gaz metan se va întinde pe 28,5 km, urmând să fie realizată din conducte de diferite tipuri.
„Voi intra în Consiliul Local cu aprobarea indicatorilor tehnico-economici, în baza acestui studiu, din discuţiile avute cu consilierii locali, principial au fost de acord cu extinderea gazului metan în Burdujeni Sat, valoarea investiţiei fiind estimată la 4.182.451 de lei plus TVA. Fiind o investiţie multianuală, anul acesta vom prinde 2 milioane de lei în buget, pentru a demara licitaţiile, unde sunt convins că va fi obţinut şi un preţ mai mic de execuţie”, a explicat edilul sucevean paşii care trebuie urmaţi.
Extinderea reţelei de gaz metan, dorită de 97,95% dintre locuitorii din Burdujeni Sat
Decizia celor de la Delgaz Grid de a nu finanţa extinderea reţelei în zonele menţionate, pentru că, după criteriile lor de eficienţă, nu se justifică investiţia, nu a dus la abandonarea proiectului de către municipalitatea suceveană.
„Anul trecut am făcut consultarea populaţiei din Burdujeni Sat, din poartă în poartă, iar din cei chestionaţi, 97,95% doresc să aibă gaz metan. Ca atare, chiar dacă este ineficientă investiţia din punctul de vedere al celor de la Delgaz, noi, ca primărie, trebuie să ducem gazul metan în Burdujeni Sat”, a explicat primarul Ion Lungu.
Următoarea etapă pentru continuarea proiectului ar fi cea de semnare a două contracte cu Delgaz Grid, unul de asociere pentru extinderea conductelor de transport şi distribuţie, dar şi unul de comodat, prin care să li se dea reţeaua nou-creată în folosinţă gratuită.
„Aici este marea diferenţă faţă de etapa trecută când voiam să ducem gaz metan, dar trebuia să le dăm reţeaua în proprietate”, a explicat Lungu, amintind de problemele legislative care au blocat investiţia ani la rând.
Străzile pe care va fi extinsă reţeaua de gaz metan
În total, prin acest proiect, locuitorii de pe 33 de străzi din municipiul Suceava vor beneficia de gaz metan – 28 de străzi în cartierul Burdujeni Sat şi cinci în cartierul Tinereţii.
Străzile din Burdujeni Sat pe care va fi extinsă reţeaua de gaz metan sunt: 22 Decembrie, Căpitan Grigore Andrei, Iasomiei, Alunului, Eternităţii, Spicului, Ştefan Răzvan, Titu Maiorescu, Marin Preda, Camil Petrescu, Înfrăţirii, Ştefan Luchian, Crângului, Ioan Nistor, Dobrilă Eugen, Făgetului, Molidului, Plevnei, Ecaterina Teodororiu, Pictor Panaitean, Victor Babeş, Mioriţei, Căprioarei, Lev Tolstoi, Tiberiu Popeia, Pietrăriei, Vasile Pârvan, Cuza Vodă.
Străzile din cartierul de pe Dealul Mănăstirii sunt: Mircea Hrişcă, Demostene Botez, Eusebiu Camilar, Mircea Motrici şi Constantin Sofroni.