Circa 3.000 de cărţi în limba engleză sunt gata să fie răsfoite de elevi, preşcolari şi cadre didactice din 14 unităţi şcolare din judeţ. Aceştia vor beneficia, începând din această lună, de un fond de carte în limba engleză generos şi variat, care le va facilita cunoaşterea acestei limbi. Cărţile au fost colectate în cadrul Campaniei „Donează o carte şi schimbă viitorul unui copil”. Proiectul a fost iniţiat de Alina Balaţchi din dorinţa de a acorda o şansă în plus elevilorcurioşi şi interesaţi de studiul limbii engleze, de a-şi dezvolta competenţele şi personalitatea şi de a-şi crea premisele unui viitor de succes.
Printre cei care vor dezlega mai uşor tainele acestei limbi sunt şi elevii de la Şcoala Gimnazială Herla, comuna Slatina, inaugurarea bibliotecii de limbă engleză având loc miercuri, 15 februarie, în prezenţa reprezentanţilor unităţii, a Alinei Balaţchi şi a conf. univ. dr. Otilia Clipa, de la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei - USV, partener în campanie.
Pentru a dovedi că Şcoala Herla a fost alegerea potrivită, iar pe cărţile primite nu se va aşterne praful, elevii coordonaţi de prof. Iuliana Scutariu au pregătit câteva jocuri şi exerciţii în limba engleză pentru oaspeţii care le-au oferit cărţile.
De altfel, noul „English corner” de la biblioteca de la Herla este colorat, atractiv, cu un spectru extrem de variat de cărţi, de la binecunoscutele poveşti pentru copii, cu imagini vii şi expresive, la enciclopedii detaliate, extrem de bogate în informaţii.
Directorul unităţii, Alin Dumitru Sărbuşcă Moraru, a arătat că la Herla elevii studiază limba engleză din clasa a II-a, potrivit programei şcolare. Mai mult, elevii au posibilitatea de a alege orele de limbă engleză şi ca opţional.
Pentru cadoul făcut comunităţii din Herla, Alina Balaţchi şi Otilia Clipa au primit din partea primarului comunei Slatina, Vasile Gherman, un Certificat de apreciere pentru iniţierea şi promovarea activităţilor educative menite să susţină învăţământul rural.
Cărţile au fost strânse în Marea Britanie
Proiectul „Donează o carte şi schimbă viitorul unui copil”, a cărui finalitate s-a concretizat la Suceava, a fost demarat de asociaţiile Romanian Women in UK şi Opes Foundation, ambele cu sediul în Londra, Marea Britanie. Prin acest proiect a fost îmbunătăţit fondul de carte de care dispun 14 şcoli din judeţ, dar şi Biblioteca Judeţeană „I.G. Sbiera” Suceava.
„În mâinile potrivite şi cu dascălul potrivit orice frântură de informaţie îi aduce unui copil o lume nouă, o şansă să-şi construiască un viitor şi o personalitate. Pentru mine nu există copii de la sat sau şcoală de la oraş, există doar copii care vor să înveţe”, a mărturisit Alina Balaţchi, „motorul” întregii campanii. Aceasta a povestit că proiectul vizează localităţi şi comunităţi cu dascăli dedicaţi, care conştientizează importanţa deschiderii lingvistice în sistemul educaţional şi care îndrumă elevii către cunoaştere şi dezvoltare.
„Îmi doresc ca aceste cărţi să doarmă mai mult în casele celor care îşi doresc să înveţe, decât pe raftul unei biblioteci. Eu am fost un elev care a studiat la Suceava şi pe atunci trebuia să merg la Iaşi, cu trenul, 2 ore, pentru a avea posibilitatea să studiez o carte în limba engleză. Din păcate, chiar şi după atâţia ani, materialele în limba engleză sunt extrem de scumpe în România şi nu toate sunt de o calitate foarte bună”, a mai explicat Alina Balaţchi.
Aceasta a mai completat că cele 3.000 de cărţi au fost strânse datorită implicării comunităţilor româneşti din Marea Britanie, a unor parohii britanice şi, mai presus de toate, datorită unei şcoli primare din Wembley care a donat întreaga ei bibliotecă, aceasta urmând să fie renovată.
Cărţile au fost transportate din Londra până la Suceava de compania de transporturi internaţionale Liviu B&V Trans din Vicovu de Sus, partener de nădejde al proiectului.
La rândul său, conf. univ. dr. Otilia Clipa, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, a mărturisit că principalul criteriu după care au fost selectate şcolile care au primit cărţi a fost dorinţa beneficiarilor de a studia limba engleză, de a motiva elevii în această direcţie, de a valorifica aceste cărţi la potenţialul lor maxim.
”Am căutat învăţătorii şi profesorii de limba engleză care să valorifice aceste cărţi, să le folosească, să se implice în organizarea de activităţi interactive cu elevii, să organizeze opţionale în limba engleză. Sunt foşti absolvenţi ai Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, de la Universitatea din Suceava, dascăli dedicaţi, care ne-au încredinţat că acest cadou este pe mâini bune”, a transmis Otilia Clipa.
Aceasta a amintit şi de campania de strângere de cărţi în limba română „Dăruieşte poveşti”, prin care s-au strâns 1.100 de cărţi care vor fi donate copiilor români ce participă la cursurile şcolilor „AlexZ - Româneşte de la A la Z” din Londra şi „Elena Rosetti Cuza” din Atena, Grecia.