O clădire care făcea parte din istoria urbană a Sucevei – restaurantul Gloria, din spatele Palatului Administrativ, locaţie de care se leagă amintirile a mii şi mii de suceveni, care au petrecut acolo la o nuntă ori o cumetrie, la vreo petrecere privată sau pur şi simplu la o bere, cu prietenii, a dispărut complet.
Ultimul zid al clădirii, ce includea şi frontispiciul restaurantului Gloria, a fost demolat ieri dimineaţă, cupa excavatorului transformând într-un morman de moloz ce mai rămăsese din edificiul care a făcut parte, până de curând, din patrimoniul statului.
Restaurantul avea capacitatea de 250 de locuri, incluzând şi trei săli de protocol de 100, opt şi şase locuri.
În zilele următoare va fi distrus şi hotelul Gloria, care punea la dispoziţia clienţilor 23 de camere duble, şase camere single, trei apartamente, recepţie şi parcare.
Beneficiarul lucrărilor de demolare este noul proprietar al complexului, SC Niva Development SRL Suceava, care va avea astfel la dispoziţie o suprafaţă de 5.021 de metri pătraţi, pentru a realiza alte construcţii. Firma a fost creată în urma unei asocieri între companiile Betty Ice Suceava şi Calcarul SA Pojorâta, care, în iulie 2016, au cumpărat complexul Gloria de la Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat. Complexul hotelier Gloria a fost ultima proprietate din judeţul Suceava a RA-APPS.
Clădiri de birouri şi apartamente de clasa A, dar cu un alt regim de înălţime
În locul vechilor clădiri ale complexului Gloria, pe cei peste 5.000 de mp de teren eliberat de construcţii, se doreşte amenajarea unui complex modern de clădiri de birouri şi apartamente, de clasa A. O decizie clară în privinţa viitoarelor clădiri care vor fi construite în această zonă ultracentrală nu a fost luată încă, pentru că în momentul de faţă se aşteaptă soluţia tehnică şi proiectul din partea unui birou de arhitectură.
Dar, pentru o mai bună valorificare a terenului, investitorii doresc ca noile clădiri să aibă un alt regim de înălţime, una dintre variantele vehiculate fiind cea de clădiri cu şase etaje.
Fiind vorba de o zonă foarte aglomerată, unde lipsa locurilor de parcare este o problemă permanentă, directorul companiei Calcarul Pojorâta, Nicolae Troaşe, şi-a exprimat intenţia ca noile clădiri, cel mai probabil două, să aibă parcări subterane pe cel puţin două niveluri, astfel încât în jur să fie amenajate şi spaţii verzi.