Asigurarea căldurii şi a apei calde în municipiul Suceava, în perioada următoare, depinde de achitarea cât mai rapidă a facturii de gaz metan, acesta fiind principalul combustibil utilizat acum de Bioenergy pentru a produce energia termică necesară sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat.
La şedinţa cu asociaţiile de proprietari, de ieri dimineaţă, primarul Ion Lungu a făcut apel la preşedinţii de asociaţii şi administratori, să mobilizeze oamenii să achite energia termică de care au beneficiat, pentru ca banii să ajungă cât mai rapid la Bioenergy, prin Thermonet.
Urgenţa este dată de faptul că săptămâna viitoare expiră termenul limită de achitare a unei facturi uriaşe la gaz metan, folosit acum de Bioenergy drept combustibil principal, iar consecinţele neplăţii în termen ar putea fi chiar sistarea serviciilor de termoficare.
„Chiar dacă Bioenergy este o firmă privată, obligaţia asigurării căldurii şi apei calde este a administraţiei locale. Ori, cei de la Bioenergy sunt acum într-o situaţie total anapoda. Printr-un ordin de ministru, lemnul de foc nu mai este considerat biomasă, nu îl mai pot deconta, iar asta, culmea, într-un judeţ care are cele mai mari resurse de masă lemnoasă din ţară. De aceea acum se funcţionează cu trei cazane pe gaz metan şi unul pe biomasă”, a explicat edilul sucevean.
Lungu a solicitat reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari să meargă să discute cu cei pe care îi reprezintă, să-i convingă să plătească cât mai rapid facturile restante, pentru ca factura de gaz metan să fie achitată în termen şi să se evite sistarea furnizării acestui serviciu.
„Este o problemă care <frige la degete>. Gazul metan trebuie plătit la timp, nu e altă cale. Haideţi să facem un efort la plata facturilor, pentru că riscăm să nu putem asigura apa caldă şi căldura, dacă nu plătim gazul metan. Sunt îngrijorat de faptul că din factura lunii ianuarie s-a plătit doar jumătate din ceea ce s-a consumat”, a spus Ion Lungu, care a oferit şi cifre concrete.
„Ieri a venit factura la subvenţii pentru luna ianuarie, care este destul de mare, de 3,2 milioane de lei. Deja am plătit 500.000 de lei din această factură. La asociaţii de proprietari soldul lunii ianuarie este de 4.379.521 de lei. Asta înseamnă că în total avem de achitat aproape 7,6 milioane de lei. Noi vom face tot posibilul să plătim cât mai rapid subvenţia datorată, rugămintea este ca şi proprietarii să îşi achite cât mai repede energia termică consumată. Să nu ne jucăm cu focul de la centrală, trebuie plătit gazul cât mai repede, pentru a fi asigurată furnizarea gazului metan”, a concluzionat şeful municipalităţii sucevene.
Debranşarea rău-platnicilor, cerută de conducerea asociaţiilor
În vreme ce unele asociaţii de proprietari mari, precum „Măgura” din Obcini sau 33 din Burdujeni, au spus că sunt la zi cu plata facturilor la energia termică, în alte asociaţii, unde se întâmpină probleme cu încasarea restanţelor, reprezentanţii din sală au cerut cu vehemenţă debranşarea rău-platnicilor, pentru a nu se perpetua problema.
„Cine nu plăteşte să fie tăiat (debranşat). Unde nu au plătit i-am debranşat complet.
Să stea cu şubele şi cartoane pe ei, dacă nu vor să plătească. Şi la gaz metan i-am debranşat pe rău-platnici”, a spus unul dintre preşedinţii de asociaţie.