Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava (USV), împreună cu Biblioteca Bucovinei “I.G. Sbiera” Suceava şi în parteneriat cu Asociaţia Romanian Women in UK din Londra, a demarat o campanie publică de strângere de cărţi în limba română (carte pentru copii: abecedare, cărţi de poveşti, basme etc.) pentru a fi donate copiilor români ce participă la cursurile şcolilor „AlexZ - Româneşte de la A la Z” din Londra şi „Elena Rosetti Cuza” din Atena.
Campania s-a desfăşurat în perioada noiembrie 2016 – februarie 2017, iar donaţiile vor ajunge la copiii care participă activ la cursurile şcolilor de limbă şi tradiţie românească din diaspora (Anglia, Grecia etc.). Astfel au fost colectate peste 1.100 de cărţi care vor ajunge la minţile curioase ale copiilor începând cu luna aceasta.
Universitari, dar şi mulţi suceveni care au dorit să se implice în acest demers au donat cărţi în cutia special pregătită de studenţii Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, din holul Corpului A. Printre donatori menţionăm multe cadre didactice şi personal administrativ din cadrul Universităţii, absolvenţi ai Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, profesori în diverse şcoli din judeţul Suceava, bibliotecari şi profesori din oraşul Suceava, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Asociaţia SEVA, Asociaţia ProEuropa şi mulţi alţi prieteni ai cărţii.
Din partea USV, de campanie s-a ocupat conf. univ. dr. Otilia Clipa, de la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, din partea Bibliotecii Suceava – directorul Gabriel Cărăbuş, iar din partea Asociaţiei din Londra - Alina Balaţchi.
Potrivit acestora, ”numărul mare de cărţi strânse denotă succesul campaniei, dinamismul comunităţii sucevene şi coeziunea formării iniţiale şi continue realizată în cadrul facultăţii care formează profesori pentru întreaga regiune”. Organizatorii campaniei şi-au exprimat gratitudinea faţă de toţi donatorii (copii, tineri şi adulţi), pentru seriozitatea cu care au răspuns apelului şi pentru lecţia de generozitate oferită. Aceştia au menţionat că „această campania este importantă nu atât pentru valoarea materială a cărţilor, cât pentru exemplul de dăruire al românilor pentru cei care preţuiesc valorile româneşti.
„Cele 1.100 de cărţi dăruite de români pentru români sunt un simbol al conştiinţei unui neam unit în jurul limbii, credinţei şi tradiţiilor strămoşeşti. Totodată se poate constata că înfăptuirile bune îşi au izvorul în conştiinţe treze, în inimi deschise şi calde, care pot rezona indiferent de timp sau de loc. Gândul de recunoştinţă se îndreaptă către toţi acei care au jertfit din timpul şi energia lor pentru a dona cărţi de poveşti, poveşti pe suport electronic, cărţi de învăţare a limbii române şi cărţi de cunoaştere a istoriei. Ca urmare, li s-a creat acestor copii un drum de accedere la valorile spirituale româneşti, cu implicaţii în devenirea lor ca oameni adevăraţi”, au arătat iniţiatorii proiectului.
Cărţi care vor duce cu ele minunata lume a culturii şi civilizaţiei româneşti
Ideea campaniei a apărut ca urmare a participării la activitatea organizată de Consiliul Judeţean Suceava şi Biblioteca Bucovinei în cadrul manifestărilor din 2016, legate de diaspora românească. La întâlnirile cu sucevenii plecaţi în afara graniţelor ţării au fost identificate o serie de soluţii comune pentru menţinerea vie a comunităţii româneşti şi pentru sprijinirea învăţării limbii şi literaturii române.
„Am considerat atunci că o carte dăruită poate însemna o chemare către întoarcerea la rădăcini, întrucât este consfinţit de istorie adevărul că un neam este unit prin limbă. Dacă <Limba română este patria mea>, atunci ne-am deschis sufletele celor care, departe fiind, năzuiesc să se regăsească cu credinţele şi visurile lor pe tărâmul limbii române. Sperăm că donaţiile de cărţi de poveşti româneşti îi vor ajuta să se bucure şi să descopere comorile nebănuite care se afla în frumoasele noastre creaţii artistice şi nu numai. Aceste poveşti vor duce cu ele minunata lume a culturii şi civilizaţiei româneşti către micii cititori bilingvi din două ţări aflate în colţuri diferite ale Europei”, au mai transmis organizatorii.