Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 feb 2017 - Anul XXII, nr. 33 (6449)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Sfaturi utile

Cum îţi alegi fotograful de nuntă

Una dintre cele mai dificile alegeri pentru un tânăr cuplu, care vrea să îşi unească destinele, este nu cea a rochiei de mireasă, a costumului mirelui, a buchetului sau a altor elemente care contează doar în ziua nunţii, ci a celui care se va ocupa de imortalizarea întregului eveniment, surprinzând în imagini trăirile lor, ale celor apropiaţi, momentele esenţiale, detalii semnificative, momente comice, o privire încărcată de dragoste sau un surâs ce face să tresară inima celui iubit.
Tocmai de aceea, unul dintre cei mai apreciaţi fotografi suceveni, Cătălin Cîmpan, a întocmit o serie de sfaturi, cu ajutorul cărora vă va fi mai simplu să alegeţi un fotograf potrivit pentru nunta voastră.

 

Stilul fotografului

Asigură-te că îţi place ceea ce face şi cum fotografiază. Sunt foarte mulţi fotografi şi diferite stiluri de a fotografia. E important ca felul tău de a fi să coincidă cu specificul fotografului pe care-l alegi.

Exemple:
– Stilul clasic/tradiţional: fotograful urmează o „listă” pentru a surprinde toate momentele cheie, într-o serie de fotografii clasice.
– Stilul fotojurnalism: accentul nu se mai pune pe momentele cheie, ci pe povestea transmisă. Fotograful surprinde detalii care transmit emoţii cât mai naturale.
– Stilul ilustrativ: fotograful combină cele două stiluri de mai sus. Astfel, vei primi şi fotografii clasice dar şi fotografii mai puţin convenţionale, pline de emoţie.
– Stilul artistic: fotografii mult mai glamour, exact aşa cum vezi prin reviste.
– Stilul natural light: fotograful care se foloseşte de lumina naturală, de obicei lumina zilei, evitând blitz-ul pe cât mai mult posibil.

 

Prietenul care se pricepe la toate

Mergi la târgurile de nunţi! Acolo găseşti destui fotografi dintre care să alegi. Nu-ţi lăsa fotografiile de nuntă pe mâna unui amator. Un aparat bun face poze de calitate doar dacă e mânuit de o mână dibace şi un fotograf plin de imaginaţie. În plus, fotograful profesionist îţi oferă garanţia unui contract. Un pasionat de fotografie nu-ţi oferă nici o garanţie sau siguranţă.

 

Alege din timp

Fotograful trebuie contactat din clipa în care s-a stabilit data evenimentului. Cei mai buni sunt rezervaţi şi cu un an sau doi înainte. Excepţie face situaţia în care îţi planifici evenimentul în afara sezonului de nunţi. În acest caz, ai şanse mari să găseşti disponibili mai mulţi fotografi buni.

 

E important să te vezi cu fotograful

Dacă lucrezi cu o firmă sau cu cei care au oferte foto-video de nerefuzat, asigură-te că discuţi şi cu cel care va veni la nunta ta. Cere să-i vezi portofoliul, dar şi faţa. Nu vrei să te trezeşti în ziua nunţii cu un fotograf de care nu-ţi place.

 

Un fotograf sau doi fotografi?

Avantajele principale pe care ţi le oferă doi fotografi stau în obţinerea mai multor perspective pentru acelaşi moment. Dacă bugetul îţi permite doi fotografi, alege cu grijă. Mulţi, nu înseamnă obligatoriu şi buni. Din fericire, există destule studiouri care oferă pachete de doi fotografi (soţ şi soţie), care fac treabă foarte bună.

 

Chimie

Nu uita că vei petrece toată ziua nunţii cu această persoană. O şedinţă foto înainte de nuntă este întotdeauna o idee bună. Faceţi cunoştinţă mai bine cu fotograful şi descoperiţi cât de confortabil vă simţiţi în faţa aparatului de fotografiat.

 

Documentează-te online şi offline

Experienţa fotografului este importantă. Încearcă să cauţi cât mai multe review-uri despre fotografii care te interesează. Experienţa nu înseamnă doar calitatea pozelor, se referă şi la capacitatea fotografului de a se adapta la situaţii diferite, de a răspunde corespunzător diferitelor nevoi. Consultă portofoliul online, sau invită-l la o cafea şi roagă-l să aducă câteva albume realizate de el. Un fotograf bun va încerca mai întâi să stabilească o relaţie şi să cunoască cât mai bine viitorii miri, pentru a identifica nevoile lor şi pentru a vedea dacă îi poate ajuta din punct de vedere fotografic.

Unii fotografi de nuntă fac parte din asociaţii de profil, prezenţa în astfel de medii certifică într-un anumit fel nivelul de profesionalism de care respectivul fotograf dă dovadă.

 

Cum judeci un portofoliu

Este important să aloci timp destul pentru acest aspect, pentru că astfel vei afla ce fel de fotografii vei avea şi tu. Ar fi foarte bine să îi ceri fotografului să îţi arate o nuntă fotografiată în întregime. Astfel îţi faci o idee clară asupra muncii lui.

Fotografiile de pe site, chiar dacă sunt reprezentative, nu oferă o imagine de ansamblu asupra întregului eveniment fotografiat. Un fotograf bun va avea toate fotografiile aproximativ în acelaşi stil. Dacă nu vezi o nuntă întreagă, nu ai cum să iţi dai seama de acest lucru.

 

Calitate sau cantitate

Mulţi fotografi se laudă cu mii de fotografii (editate) pe care le predau la o singură nuntă. Este oarecum normal, trăim în era digitală şi e mult mai simplu să tragi mii de cadre. Totuşi, un număr de câteva sute bune de fotografii sunt suficiente să vă amintească de un astfel de eveniment.

Cu siguranţă, cel mai important criteriu în alegerea fotografului nu este numărul de fotografii livrate. E mult mai importantă calitatea oferită la un preţ corect şi justificat.

 

Contract

O înţelegere corectă şi legală între miri şi fotograf cere un contract agreat de ambele părţi, semnat în dublu exemplar. În baza acestui contract, tu ştii ce trebuie să primeşti în schimbul banilor, iar fotograful ştie ce trebuie să livreze.

Înainte să semnezi, explică-i fotografului detaliile care te interesează (momente regizate, anumite aspecte legate de unii invitaţi).
Nu uita să discuţi despre termenul de livrare. Unii fotografi editează mai repede, alţii mai încet. Asigură-te că nu te trezeşti cu vreo surpriză.

Ţine cont că e nevoie de destul de mult timp pentru a verifica în mod individual fiecare dintre sutele de fotografii făcute.
Nu semna până nu întrebi despre costurile suplimentare: transport, pagini suplimentare în albumul de nuntă sau alte lucruri dorite sau neprevăzute.

 

Testimoniale şi recomandări

Ai văzut pe Facebook o fotografie care-ţi place? Întreabă cine a făcut-o.
Intră pe site-ul fotografului şi citeşte testimonialele clienţilor lui. Încearcă să intri în vorbă cu alţi miri care au lucrat cu acest fotograf. Discutaţi cu prietenii care s-au căsătorit înaintea voastră. Textul de pe site-ul fotografului e una, o discuţie cu un beneficiar e alta. Încearcă să pui în balanţă cât mai multe argumente pro şi contra.

 

Creativitatea contează

Dai un ban ca fotograful să vină cu soluţii. El e artistul. Nu e treaba ta să te gândeşti la cadre interesante sau la unghiuri şi lumini spectaculoase. Încearcă să-i aminteşti, dacă e cazul, că l-ai ales pentru că ţi-au plăcut soluţiile creative folosite la nunţile din portofoliul lui, iar tu vrei ceva la fel de frumos.

 

Minunat sau penibil? Puterea detaliilor.

Ziua nunţii poate fi destul de agitată. Unele lucruri pot merge şi prost. Fotograful trebuie să fie calm şi capabil să surprindă detaliile care contează. Nimeni nu vrea să vadă detalii neinspirate sau chiar penibile. Ele pot apărea, dar nu e nevoie să ne amintim de ele de câte ori deschidem albumul cu fotografii de la nuntă.

Când te uiţi prin portofoliul lui, urmăreşte cu atenţie detaliile. Dacă găseşti mai multe amănunte pe care nu ai vrea să le vezi în albumul tău, e mai bine să cauţi alt fotograf.

 

Cheltuieli de fotograf

Fotografia de nuntă pare un mod simplu de a face mulţi bani. Dar nu e chiar aşa.
De cele mai multe ori, fotografii de nuntă au în geanta foto echipament de peste 10.000 euro. De foarte multe ori, ei muncesc peste 80 de ore pe săptămână. La acestea se adaugă asigurarea echipamentelor, asigurările sociale, taxele şi dările plătite. Mai sunt şi licenţele pentru programele folosite, cheltuielile pe publicitate, albumele de prezentare, transportul şi alte lucruri neprevăzute. Un fotograf profesionist costă, însă îţi oferă garanţia că va livra exact ce a promis.

 

Shoot and burn

Ce înseamnă? Practic este un argou folosit pentru cei care predau imaginile direct pe CD, fără a fi editate sau cu editare minimă. E normal ca fişierele digitale să fie importante pentru orice client. Chiar şi aşa, ideal ar fi să găseşti un fotograf care oferă servicii complete: de la fotografii pe CD, până la un album cu fotografii.

 

Târgurile de nunţi

Un astfel de eveniment e un prilej de a sta de vorbă cu fiecare fotograf prezent acolo. O bună oportunitate să compari la faţa locului mai multe stiluri şi mai multe albume foto. Nu te grăbi să semnezi. Ia un contact, stabileşte o discuţie viitoare. Poţi urmări şi reducerile specifice pentru astfel de târguri, dar nu uita de toate punctele prezentate mai sus. Alegere înţeleaptă şi casă de piatră!

www.catalincimpan.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum îţi alegi fotograful de nuntă.
 Vizualizări articol: 2127 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 6 voturi
Cum îţi alegi fotograful de nuntă3.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei