Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au anunţat trimiterea în judecată a doi medici şi a SC Bethesda SRL Suceava, prin reprezentantul legal, pentru ucidere din culpă, într-o anchetă care a început tocmai din anul 2010, când o femeie operată în spitalul privat a murit după puţin timp, în urma survenirii unor complicaţii. Ancheta a fost una foarte complexă, fiind realizate mai multe expertize medicale de specialitate, iar dosarul a fost închis şi redeschis la un moment dat.
În cele din urmă, concluzia procurorului de caz, bazată pe expertize de specialitate, a fost că medicii care s-au ocupat de pacientă nu au folosit toate mijloacele de investigaţie şi nu au acţionat adecvat cazului, astfel că medicii şi persoana juridică Bethesda au fost trimişi în judecată pentru ucidere din culpă.
Femeia a murit la Spitalul Judeţean Suceava
La data de 9 august 2010, Poliţia municipiului Suceava – Biroul de Investigaţii Criminale, a primit o sesizare cu privire la faptul că în data de 7 august, o pacientă internată de urgenţă la Spitalul Judeţean Suceava a decedat ca urmare a unor complicaţii survenite după o intervenţie chirurgicală. Astfel de raportări sunt curente şi se fac în toate cazurile de moarte suspectă. Primele cercetări ale poliţiei au arătat că femeia a murit la puţin timp după ce a fost transferată de la Spitalul Bethesda, unde fusese operată.
Operaţia a decurs normal, însă ulterior o tulburare de coagulare a dus la şoc hemoragic sever
Din datele adunate ulterior la dosar a rezultat că pacienta, P.M.G., a fost internată în spitalul privat pe data de 4 august 2010, unde a fost operată ulterior de fibrom uterin. Aceasta a fost operată de medicul ginecolog Dinu Bolohan, care a făcut echipă cu medicul anestezist Ruslan Gorceag, cei doi fiind acum trimişi în judecată pentru ucidere din culpă.
Operaţia a decurs normal, fapt care rezultă din toate anchetele care s-au făcut, însă problemele au apărut post-operator. Un şoc hemoragic sever a avea să-i fie fatal femeii după intervenţia chirurgicală.
Cei doi medici sunt acuzaţi că nu au folosit toate mijloacele de investigaţie pe care le aveau la dispoziţie şi nu au adoptat o conduită medicală postoperatorie adecvată, raportată la condiţia medicală a victimei, în vederea decelării prompte a instalării şocului hemoragic sever. Cu alte cuvinte, nu ar fi făcut suficiente investigaţii anterioare operaţiei, iar după aceasta nu au luat măsurile impuse pentru a evita complicaţiile.
„Inculpatul a săvârşit infracţiunea de ucidere din culpă fără a prevedea rezultatul, deşi putea şi trebuia să îl prevadă. Legătura de cauzalitate între fapta imprudentă şi iresponsabilă a inculpatului şi decesul pacientei P.M.G. este evidentă”, este concluzia procurorului de caz, atât în ceea ce-l priveşte pe ginecologul Dinu Bolohan, cât şi pe anestezistul Ruslan Gorceag.
Ancheta s-a bazat pe concluzii medico-legale de la IML Iaşi şi IML Bucureşti
Procurorii au ţinut să precizeze că ancheta s-a bazat pe expertize medico-legale şi pe concluziile unor medici specialişti:
„Cauza a avut caracter complex, pentru clarificarea situaţiei de fapt şi a stabilirii persoanelor responsabile fiind necesare concluziile Colegiului Medicilor, efectuarea a două expertize medico – legale de către Institutul de Medicină Legală Iaşi şi avizul Comisiei Superioare din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală <Mina Minovici>, Bucureşti”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.
În urma acestor concluzii şi a coroborării ansamblului probator, procurorul de caz a decis trimiterea în judecată, pentru ucidere din culpă, a medicilor Dinu Bolohan şi Ruslan Gorceag, precum şi a SC Bethesda SRL Suceava, prin reprezentantul legal Ștefan Puşcaşu.
Pacienta care a murit era rudă cu doctorul Puşcaşu: „Pot să vă asigur că operaţia a fost făcută ca la carte”
Având în vedere importanţa acestui dosar am luat legătura, pentru un punct de vedere al apărării, cu managerul Bethesda, medicul chirurg Ștefan Puşcaşu.
Medicul respinge acuzaţiile din dosar şi consideră că orice medic specialist îi poate da dreptate.
El a explicat că pacienta, care era chiar cumnata sa, a fost operată de fibrom uterin, iar evoluţia imediat post-operatorie a fost favorabilă. Femeia s-a trezit din anestezie şi a vorbit cu medicii şi rudele, ne-a explicat Puşcaşu. Complicaţiile au apărut brusc, pe fondul unei coagulări vasculare diseminate:
„Pacienta a suferit o tulburare de coagulare care nu putea fi diagnosticată sau anticipată preoperator. Pot să vă asigur că operaţia a fost făcută ca la carte, pacienta fiind atent monitorizată. Din punct de vedere profesional nu s-a greşit cu nimic”, este punctul de vedere al managerului de la Bethesda. El a arătat că în toată literatura de specialitate sunt cazuri care se situează deasupra resurselor medicale, în care pur şi simplu nu se mai poate face nimic.
Singurul caz de deces în zece ani de activitate chirurgicală
Medicul a mai ţinut să precizeze că acesta a fost primul şi singurul caz de deces în zece ani de activitate chirurgicală la Bethesda.
Ștefan Puşcaşu consideră că nu este normal ca medici cu mii de operaţii reuşite să fie puşi la zid şi trimişi în judecată pentru un singur caz de acest gen, în care culpa este foarte interpretabilă.
Procesul din acest caz va începe în curând la Judecătoria Suceava.
Până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată, cei doi medici şi Spitalul Bethesda, prin reprezentantul legal, se bucură de prezumţia de nevinovăţie
Alţi doi medici de la Spitalul Judeţean, trimişi recent în judecată pentru ucidere din culpă
În urmă cu câteva luni, Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a mai trimis în judecată alţi doi medici, tot pentru ucidere din culpă. Poliţiştii şi procurorul de caz au ajuns la concluzia că medicul infecţionist Ingrid Rusu şi medicul pediatru Doina Spânu, de la Spitalul Judeţean Suceava, au parte din vină pentru moartea unui copil în vârstă de 6 luni, în martie 2011. Fetiţa în vârstă de 6 luni a murit după ce a fost diagnosticată târziu şi a primit iniţial un tratament pentru afecţiuni mult mai uşoare.
Procurorii au indicat un lanţ de erori medicale în acest caz însă, în principal, cele două doctoriţe au ajuns inculpate pentru că nu au luat măsura imediată de internare pentru investigaţii amănunţite, deşi era vorba de un copil cu o stare generală alterată şi cu febră foarte mare, 39,8 ºC.
Și în acest caz, verdictul final va fi dat de instanţele de judecată, iar cele două inculpate se bucură de prezumţia de nevinovăţie.