Ministrul Educaţiei a operat mici modificări în calendarul simulărilor examenelor naţionale din acest an.
Prin urmare, pe 13 martie este programată proba scrisă la limba şi literatura română, atât pentru elevii de clasa a VIII-a, cât şi pentru cei de-a XI-a şi a XII-a.
Pe 14 martie, o parte dintre elevi susţin testarea la limba maternă, iar pe 16 martie se va desfăşura proba scrisă la matematică pentru elevii de gimnaziu şi proba obligatorie a profilului (istorie sau matematică) pentru cei de liceu. Pe 17 martie, va avea loc ultima simulare pentru bac, respectiv proba la alegere a profilului şi specializării, urmând ca pe 30 martie să se afişeze rezultatele.
Calendarul aprobat iniţial presupunea ca proba scrisă la română să se desfăşoare pe 13 martie, cea la matematică pentru clasa a VIII-a şi proba obligatorie a profilului pentru clasa a XII-a – pe 15 martie, iar ultima probă a simulării bacului – pe 17 martie.
Circa 19.000 de elevi din judeţul Suceava, din clasele a VIII-a, a XI-a şi a XII-a, vor trece, în luna martie, prin focul simulărilor examenelor naţionale, acesta fiind primul an când liceenii din clasele a XI-a şi a XII-a susţin testările concomitent cu elevii claselor a VIII-a. Aceştia din urmă vor fi evaluaţi la limba română şi matematică. De asemenea, elevii de clasa a XI-a vor susţine doar două probe: română şi matematică sau istorie, în schimb, colegii lor mai mari din clasa a XII-a vor simula toate cele trei probe scrise.
La aceste teste sunt aşteptaţi circa 7.200 de elevi de clasa a VIII-a, 6.000 de clasa a XI-a şi 6.300 de clasa a XII-a.
Grafic de pregătire pentru examenul de bacalaureat
Potrivit metodologiei, notele obţinute vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.
De menţionat că pentru examenul de bacalaureat, liceele din judeţ au iniţiat deja un set de măsuri care să ducă la îmbunătăţirea performanţelor elevilor din anul terminal. Reprezentanţii şcolilor au întocmit grafice de pregătire suplimentară la disciplinele de examen, elevii având acces gratuit la aceste ore de meditaţii. Totodată, profesorii susţin orele în regim voluntar.
În cadrul orelor de pregătire, activitatea este axată pe recapitulare şi rezolvarea modelelor subiectelor de bacalaureat, publicate de Ministerul Educaţiei.