Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava a definitivat lista investiţiilor prioritare pentru 2017, costurile estimative pentru realizarea obiectivelor propuse fiind de 36.000.000 de lei. Suma pare colosală în condiţiile în care bugetul pentru capitolul investiţii, din 2016, a fost de doar 2.400.000 de lei.
De altfel, banii alocaţi investiţiilor din învăţământul superior, de către ministerul de resort, s-au diminuat de la an la an, lucrări importante de modernizare, reabilitare sau extindere fiind ţinute în stand-by.
”Este mult prea puţin pentru ceea ce Universitatea din Suceava îşi propune. Sumele sunt mici la nivel naţional. Pentru acest an, pentru USV, din calculele noastre au rezultat investiţii de circa 36.000.000 de lei, asta fără a pune în calcul noul cămin pentru care Universitatea doreşte finanţare”, a arătat prof. univ. dr. Gabriela Prelipcean, prorector responsabil de baza materială şi probleme studenţeşti.
Cămin nou în campusul II de la Moara
În lista proiectelor de investiţii pentru 2017 figurează construirea unui nou cămin studenţesc cu 945 de locuri, noua investiţie fiind estimată la 25.000.000 de lei. Dacă proiectul va fi aprobat, căminul ar urma să fie construit în campusul II de la Moara, terenul trebuind să fie amenajat şi racordat la utilităţi.
Conducerea USV face demersuri pentru a obţine finanţare pentru construirea unui nou cămin studenţesc în condiţiile în care noul program de guvernare în domeniul educaţiei prevede, între altele, şi construcţia a nu mai puţin de 30 de cămine studenţeşti noi.
Cât despre Campusul universitar II, acesta se întinde pe o suprafaţă de 30 de hectare (la ieşirea din Suceava spre comuna Moara), fiind situat la trei kilometri de actualul campus.
Autorizaţie de securitate la incendiu pentru clădirile din campus
Tot pentru 2017, conducerea Universităţii vrea să obţină autorizaţie de securitate la incendiu (PSI) pentru toate corpurile de clădire din campus.
În 2016, USV a alocat circa jumătate de milion de lei pentru acest obiectiv, banii fiind investiţi, printre altele, în instalarea unui sistem de detecţie şi alarmare în Căminul 4 şi Corpul D şi a unui sistem de detecţie şi evacuare a fumului în Auditorium „Joseph Schmidt”.
În acest an, pentru obţinerea tuturor avizelor de funcţionare din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, USV trebuie să aloce bani pentru sisteme de iluminat antipanică, potrivit noii legislaţii din domeniu.
Extinderea şi dotarea laboratoarelor, modernizarea acestora şi înlocuirea unor echipamente vechi cu unele de ultimă generaţie sunt alte ţinte ale Universităţii pentru anul în curs, însă fonduri pentru aceste obiective vor fi identificate din alte surse, respectiv proiecte de cercetare sau fonduri structurale.
Reabilitarea Căminului 1 din campus este prinsă din nou pe lista obiectivelor, la fel şi reabilitarea corpului A.
Totodată, în planul operaţional se regăsesc reabilitări ale unor investiţii vizate de USV (pensiunea BiCom, casa Jenica).