Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava găzduieşte în cursul acestei săptămâni o serie de dezbateri referitoare la noile programe şcolare pentru clasele V-VIII, propuse la finele lunii ianuarie de Ministerul Educaţiei. Şedinţele sunt coordonate de inspectorii şcolari de specialitate, recomandările consiliilor consultative (profesori din judeţ) fiind trimise către ministerul de resort.
Inspectorul şcolar general adjunct Cristian Cuciurean a menţionat că „pentru fiecare disciplină se întrunesc aceste consilii consultative. Este de datoria noastră să trimitem aceste recomandări, opinii, propuneri, chiar dacă noile programe ar putea intra în vigoare chiar şi peste ani. Ultima dată programele au fost modificate în 1998, sunt deja 19 ani de atunci”.
De menţionat că Ministerul Educaţiei şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (ISE) au lansat spre consultare proiectele de programe şcolare pentru clasele V-VIII, pentru 19 discipline, iar cadrele didactice, inspectorii şcolari şi specialiştii sunt invitaţi să transmită un feedback relevant cu privire la proiectele de programe şcolare pentru gimnaziu. Consultarea se derulează în perioada 27 ianuarie - 13 februarie 2017.
Potrivit calendarului prezentat de Ministerul Educaţiei, în perioada 13-16 februarie datele colectate în procesul de consultare vor fi prelucrate şi transmise către grupurile de lucru. Între 16-22 februarie va avea loc integrarea propunerilor şi transmiterea către ISE a proiectelor finale de programe şcolare, iar în intervalul 23-28 februarie va avea loc verificarea finală a programelor. Între 28 februarie şi 1 martie, va fi semnat şi transmis către Monitorul Oficial ordinul de ministru care va aproba noile programe şcolare pentru ciclul gimnazial.
Ce prevede noua programă
Ministerul spune că începând din septembrie 2017 se va aplica noul plan cadru pentru gimnaziu. Planul cadru se va aplica eşalonat, astfel încât din anul şcolar 2017-2018 se va aplica doar la clasa a V-a, urmând ca anii viitori să se aplice şi la clasele gimnaziale mai mari.
Potrivit actului normativ, începând cu anul şcolar 2017-2018, elevii claselor a V-a vor sta la şcoală între 26 şi 28 de ore, începând cu anul şcolar 2018-2019, elevii claselor a VI-a vor sta la şcoală între 28 şi 30 de ore, începând cu anul şcolar 2019-2020, elevii claselor a VII-a vor sta între 31 şi 33 de ore, iar din anul 2020-2021, elevii claselor a VIII-a vor sta până la 34 de ore.
Astfel, noul plan cadru creşte numărul de ore la şcoală, însă reprezentanţii ministerului spun că orele vor fi mai plăcute şi materiile vor fi mai bine structurate.
Marea noutate ar fi că, pentru fiecare disciplină, programa şcolară şi manualele vor reflecta 75% din procesul de predare şi evaluare, şi nu vor mai dicta 100% din activitatea la clasă. Astfel încât 25% din activitatea la clasă va fi la dispoziţia profesorilor pentru recuperări şi fixarea cunoştinţelor.
De asemenea, o altă schimbare priveşte Limba latină. Aceasta ar urma să dispară din programul claselor a VIII-a. Ea este transferată la nivelul clasei a VII-a, sub denumirea "Elemente de limbă latină şi cultură romanică".