Pentru a încuraja performanţele studenţilor, conducerea Universităţii din Suceava vrea să instituie, începând cu acest an, bursa de excelenţă „Ştefan cel Mare”.
Aceasta ar urma să fie cea mai consistentă bursă acordată studenţilor merituoşi, reprezentanţii USV urmând să stabilească condiţiile exacte în care bursa va fi oferită, precum şi cuantumul acesteia.
Potrivit prof. univ. dr. Gabriela Prelipcean, prorector responsabil de probleme studenţeşti, „este vorba despre o bursă de excelenţă, din venituri proprii, pe care Universitatea <Ştefan cel Mare> vrea să o ofere pentru rezultate remarcabile în domeniul ştiinţific, cultural artistic, sportiv etc.”.
În prezent, la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava se află în dezbatere un nou Regulament cadru de acordare a burselor, care va intra în vigoare începând cu anul universitar 2017-2018.
Potrivit schiţei regulamentului, bursa de excelenţă „Ştefan cel Mare” „se poate acorda, anual, în cuantumul stabilit de Consiliul de Administraţie, una singură pe USV, prin concurs, pe baza rezultatelor din ultimele 12 luni, plătibilă într-o singură tranşă pe an universitar, din venituri proprii”. În document se mai arată că pentru obţinerea bursei de excelenţă, studenţii vor întocmi un dosar în care vor prezenta rezultatele obţinute (diplome, copii după brevete etc.), termenul de depunere a dosarelor fiind stabilit şi comunicat studenţilor. Analiza, aprobarea dosarelor şi organizarea concursului se va face de Comisia centrală de acordare a burselor pe universitate.
Potrivit grilei de acordare a punctajelor, va fi luată în considerare: cercetarea ştiinţifică (articole publicate, brevete, contracte), organizarea de manifestări ştiinţifice/concursuri studenţeşti, activităţi culturale/sportive, premii obţinute, componenţa în loturile naţionale sportive, participarea la activităţi în folosul facultăţii şi universităţii etc.
Regulament aflat în dezbatere
Universitatea ”Ştefan cel Mare” din Suceava acordă următoarele categorii de burse: de performanţă (ştiinţifică, cultural-artistică, sportivă), de merit, de studiu, sociale şi speciale.
Reamintim că schiţa viitorului regulament cadru de acordare a burselor se află în dezbatere publică, reprezentanţii USV menţionând că aşteaptă implicarea studenţilor şi a membrilor comunităţii academice pentru sugestii şi propuneri. După încheierea perioadei de dezbatere publică, USV va organiza o întâlnire cu reprezentaţii studenţilor pentru a finaliza draftul noului regulament. Forma agreată de comun acord va intra în procedura de avizare de Consiliul de Administraţie şi apoi de aprobare în Senat.