Cinci echipaje de tineri suceveni pasionaţi de inovaţie şi inventică se vor afla la masa competiţională a patru mari concursuri internaţionale de ştiinţă şi cercetare.
Este vorba despre Intel ISEF (Los Angeles, Statele Unite ale Americii), I-Sweep (Houston, Texas, SUA), MILSET (Fortaleza, Brazilia) şi INESPO (Amsterdam, Olanda), preocuparea elevilor pentru inventică propulsându-i pe aceştia în rândurile tinerilor care şi-au câştigat dreptul de a participa la aceste concursuri, dintre cele mai ample pe plan mondial.
Competiţiile nu sunt finanţate de Ministerul Educaţiei, astfel că plecarea elevilor este suportată din buzunarul părinţilor şi de sponsori pe care trebuie să-i găsească.
Două echipaje de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” merg în Houston, Texas
Două echipe de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava s-au calificat la I-Sweep, din Houston, Texas, SUA, din primăvara acestui an.
Concursul de proiecte mai este cunoscut ca Olimpiada Internaţională de proiecte de energie, inginerie, mediu, circa 500 de tineri din întreaga lume luând parte la manifestare.
România va fi reprezentată de trei echipaje, dintre care două din Suceava. Primul proiect, „Sistem autonom, inteligent, low-cost, de detectare şi monitorizare a calităţii apei”, este semnat de Ştefan Şovea şi Andrei Ventuneac, elevi coordonaţi de Victor Şutac.
Al doilea proiect promovat este „Neuro Car Nerwork”, al elevilor Tudor Andronic şi Raul Alexandru Hănţăscu, realizat sub îndrumarea prof. Victor Şutac.
Echipajele au obţinut calificarea în urma rezultatelor de la Concursul Naţional de Ştiinţă şi Inginerie pentru Elevi „RoSEF” şi a progreselor prezentate în etape ulterioare concursului.
Proiect individual prezentat în Los Angeles
Intel ISEF (Intel International Science and Engineering Fair) din Los Angeles, SUA, din luna mai, este cea mai amplă competiţie de ştiinţă şi inginerie din lume, dedicată liceenilor. Anul acesta, elevul Claudiu Niţan, de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, îşi va prezenta proiectul „Bimetallic actuator”.
Delegaţia României este condusă de universitarul sucevean Dan Laurenţiu Milici, acesta coordonând echipajele Intel ISEF din ţară de aproape zece ani, ocupându-se totodată de întreaga selecţie la nivel naţional.
Proiecte pentru Olanda şi Brazilia
„Strategii de fitoremediere a solurilor poluate cu metale grele” este proiectul elevilor Sebastian Helbet şi Anisia Portărescu, din clasa a XII-a, de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, cu care vor participa la INESPO în Amsterdam, Olanda. Elevii sunt coordonaţi de prof. Olivia Macovei, aceasta explicând că fitoremedierea reprezintă o metodă de combatere a poluării cu ajutorul plantelor. „Este vorba despre folosirea plantelor pentru a extrage metalele grele din sol. Este o modalitate de combatere a poluării prin intermediul anumitor plante favorizate de câteva substanţe chimice”, a precizat Macovei. INESPO mai este cunoscut ca Olimpiada Internaţională a Proiectelor de Mediu.
Pentru MILSET - Expo Sciences Internaţional, competiţie care va avea loc la vară, în Brazilia, s-a calificat echipajul format din Elena Murariu şi Sara Debora Schmidt, de la Şcoala Creştină „Natanael” Suceava, şi Anisia Portărescu, de la Colegiul de Industrie Alimentară Suceava. Elevele sunt coordonate de prof. Valerica Ignătescu, numele proiectului fiind „Incursiune în tainele codurilor cristalelor”.
Potrivit prof. Ignătescu, „lucrarea îşi propune să stabilească dacă metoda cristalizării sensibile poate fi folosită pentru a determina rapid şi global valoarea biologică a unor fructe, alimente de bază (lapte, ouă, miere), a unor plante medicinale şi a unor medicamente de sinteză. Am folosit soluţii care în prezenţa extractelor vegetale sănătoase/deteriorate au cristalizat în mod diferit. Cele sănătoase au avut un centru de cristalizare, celelalte având o cristalizare cu mai mulţi centri, dezordonată”.