O problemă deosebită cu care se confruntă maternitatea Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava este cea a gravidelor cu vârsta sub 18 ani, al căror număr este în creştere. Șeful secţiei Obstetrică – Ginecologie, dr. Cristian Irimie, ne-a declarat, ieri, că analizând situaţia naşterilor din anul 2016, a constatat că, din cele 3.178 de paciente care au născut, 120 au fost sub 18 ani, cu limita minimă 13 ani. Potrivit doctorului Irimie, la maternitatea Suceava au născut, anul trecut, o copilă de 13 ani, trei de 14 ani, 15 de 15 ani, 42 de adolescente de 16 ani şi 56 de 17 ani. ”Din nefericire, sarcina apărută la fetiţe implică probleme deosebite, atât din lipsa maturităţii biologice a acestor paciente, cât şi pentru că marea lor majoritate nu au fost urmărite medical, nu au fost investigate şi au prezentat riscuri mari la naştere. Iar nenorocirea este că sarcina la vârste mici apare din ce în ce mai frecvent”, a arătat medicul.
Din punct de vedere al conduitei terapeutice, în majoritatea cazurilor medicii au optat pentru operaţie cezariană, pe de o parte pentru a reduce stresul pacientei, iar pe de altă pentru a diminua riscul pentru mamă şi copil.
Printre cauzele pe care le-a identificat dr. Irimie în creşterea numărului de mame minore se numără lipsa de educaţie şi lipsa sfatului parental, în condiţiile în care marea majoritate a pacientelor provin din medii defavorizate social, economic şi cultural.
Mediul defavorizat nu are legătură cu etnia pacientelor, a precizat medicul, ci cu sărăcia şi lipsa de educaţie. ”Mediul înconjurător al acestor fetiţe este neprielnic şi ne punem o întrebare justificată: în Codul penal se spune că relaţiile sexuale cu o minoră se pedepsesc. Am avut cazuri în care aşa-zisul soţ, după ce că a încălcat legea, a mai venit să facă şi scandal la maternitate. Nu de puţine ori aceşti soţi provoacă incidente neplăcute pentru personalul medical”, a afirmat dr. Irimie.
La 15 ani, s-a internat pentru a doua cezariană
Medicul a spus că vrea să tragă un semnal de alarmă către toate instituţiile abilitate, să cerceteze mai atent cazurile de sarcină la fetiţe: ”aceste paciente sub 16 ani sunt copii; ar trebui să-i ia cineva la întrebări pe cei care atentează la sănătatea acestor copii”.
Un exemplu mai mult decât concludent s-a înregistrat săptămâna trecută, când o adolescentă de 15 ani a venit să nască al doilea copil, deci urma să suporte o a doua operaţie cezariană.
Principala vină pentru această situaţie o poartă părinţii, apreciază dr. Irimie, dar nici şcoala nu este exonerată că nu face şi educaţie sexuală şi educaţie pentru sănătate.
”Mulţi militează pentru creşterea natalităţii încurajând tot felul de măsuri populiste pentru asta, fără să se gândească la viitorul acestor copii. Și viitorul copilelor care nasc şi viitorul copiilor care sunt născuţi este periclitat”, a spus doctorul.
Pe lângă problemele legate de sănătatea mamelor şi copiilor, în cazul mamelor minore intervine şi un alt aspect, acela că pentru pacientele sub 16 ani este nevoie de acordul părinţilor pentru orice manevră medicală, iar pe părinţi nu-i interesează şi de foarte multe ori nici nu sunt de găsit. Când sunt prezenţi, ”sunt revendicativi, foarte vocali în relaţia cu personalul medical şi cu tot felul de reclamaţii la adresa acestuia, care nu are cum să se apere”.
În ceea ce priveşte lipsa de educaţie, şeful secţiei Obstetrică-Ginecologie a sesizat încă un aspect, de ignorare a regulilor spitalului de către tinerele paciente, de la fumat până la plecarea din spital înainte de externare, fără copil. Din fericire, sistemul roaming in (copilul stă împreună cu mama) aplicat de spitalul sucevean încă din 1999 face dificil abandonul copiilor în maternitate. Cu toate acestea, circa 20 de mame pe an, din toate categoriile de vârstă, pleacă din spital şi trebuie readuse cu poliţia lângă copii.
La Judecătoria Suceava s-a cerut dispensă de vârstă în vederea căsătoriei pentru şapte minore
Doctorul Irimie a reclamat atât moralitatea, cât şi legalitatea relaţiilor cu minore.
Codul Civil prevede că pentru căsătoria persoanelor cu vârste între 16 şi 18 ani trebuie şi dispensă de vârstă acordată de un judecător. Pentru a o putea obţine trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: minorul are împlinită vârsta de 16 ani, există motive temeinice care justifică încheierea căsătoriei, există un aviz medical şi totodată încuviinţarea părinţilor.
Numai că nu întotdeauna ”soţul” declarat la maternitate există şi în acte. Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Suceava, judecător Cătălin Brânză, ne-a declarat că, în anul care a trecut, au fost şapte dosare pentru acordarea dispensei de vârstă, dintre care şase au fost admise şi unul anulat pentru neîndeplinirea condiţiilor de formă. De asemenea, în acest an a fost deja înregistrată o astfel de cerere, dar încă nu a fost soluţionată.