Neurochirurgii secţiei de profil din Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava şi-au propus, împreună cu conducerea instituţiei, să obţină pentru intervenţiile efectuate şi finanţare din programul naţional Acţiunile prioritare pentru îngrijirea cazurilor critice, acute de traumatisme cranio-cerebro-faciale, vertebro-medulare, ale centurilor şi extremităţilor numit AP-TRAUMA. Este vorba despre cazuri ale căror costuri nu pot fi acoperite din fondurile obţinute pe baza contractelor cu Casa de Asigurări Judeţeană. AP-TRAUMA este elaborat, derulat şi finanţat de Ministerul Sănătăţii şi se implementează prin spitale cu structuri de neurochirurgie, ortopedie, ortopedie pediatrică şi chirurgie orală şi maxilo-facială. De regulă, în program intră spitale clinice şi mai puţin spitale judeţene.
Managerul spitalului sucevean, Vasile Rîmbu, ne-a declarat că a remarcat ”cu satisfacţie” rezultatele obţinute de secţia Neurochirurgie, care are şi o dotare tehnică foarte bună şi că le-a cerut neurochirurgilor ”mai mult curaj şi iniţiativă în abordarea cazuisticii”. ”Vrem o extindere a activităţii lor, astfel încât pacienţii din judeţul Suceava să nu se mai deplaseze la clinici din centrele universitare. Vrem să intre în programul AP-TRAUMA. Vom face toate demersurile deoarece ei îndeplinesc indicatorii pentru a avea acces, însă există tendinţa de a include doar clinicile şi vrem să spargem acest monopol”, a declarat Rîmbu.
Intervenţiile neurochirurgicale pentru îngrijirea cazurilor critice sunt extrem de costisitoare, astfel că Spitalul de Urgenţă ar putea avea dificultăţi de finanţare din bugetul propriu. Din acest motiv se orientează pentru a accesa AP-TRAUMA, finanţat de Ministerul Sănătăţii.