Angajaţii din învăţământ vor primi lefuri mai consistente, în această lună aceştia urmând să încaseze salarii în medie cu 15% mai mari comparativ cu cele primite în luna ianuarie 2017. Salariile din această lună sunt aferente lunii ianuarie, de această majorare beneficiind şi personalul auxiliar şi nedidactic din şcoli.
În medie, profesorii vor primi majorări cuprinse între 200 şi 400 de lei, personalul de conducere – 200 de lei, secretarii-şefi vor beneficia de o creştere cu circa 300 de lei la salariu, iar contabilii-şefi – 50 de lei.
În ciuda acestor creşteri importante, liderii sindicatelor din educaţie atrag atenţia asupra faptului că majorările salariale sunt mai mici în realitate din cauza faptului că sporurile angajaţilor din învăţământ sunt calculate prin raportare la salariul de bază din luna decembrie 2016, şi nu la cel actual.
Prof. Traian Pădureţ, liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro-Educaţia” Suceava, a menţionat că „după ce colegii noştri au primit certitudini din partea reprezentanţilor Guvernului că salariile vor creşte în medie cu 15% de la 1 ianuarie 2017, în realitate nu se întâmplă acest lucru. Mai exact, programul de calcul al salariilor Edusal stabileşte valoarea sporurilor şi îndemnizaţiilor (gradaţie de merit, spor de dirigenţie, titlu ştiinţific de doctor, spor de stabilitate) raportându-se la luna decembrie 2016, şi nu la luna ianuarie 2017, rezultând o valoarea mai mică a creşterilor salariale anunţate”. Pădureţ a mai adăugat că Federaţia „Spiru Haret”, la care s-a afiliat şi Sindicatul „Pro-Educaţia”, a transmis Ministerului Educaţiei să facă demersurile necesare în vederea modificării programului Edusal, astfel încât modalitatea de calcul să se modifice în favoarea salariaţilor din sistem.
„Se mai ciupeşte din drepturile celor din învăţământ. Este eronat ca pentru luna ianuarie toate sporurile şi indemnizaţiile să fie calculate în funcţie de un salariu mai mic faţă de cel actual”, a mai completat Pădureţ.
Drepturi salariale prejudiciate
La rândul său, liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, prof. Giani Leonte, a arătat că în actul legislativ se menţionează expres că se majorează salariile, de la 1 ianuarie 2017, în medie cu 15% din salariile de bază, însă aplicaţia Edusal nu permite calcularea sporurilor şi indemnizaţiilor la salariile de bază majorate de la 1 ianuarie 2017, ceea ce este o contradicţie flagrantă cu prevederile HG nr. 38/ 2017. În acest fel, creşterile salariale sunt nesemnificative pentru personalul didactic care beneficiază de sporurile legale cuvenite şi, astfel, sunt prejudiciate grav drepturile salariale care se cuvin personalului didactic”. Acesta a mai menţionat că Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a sesizat ministerul de resort cu privire la aceste nereguli.
De menţionat că la salariul de bază se pot acorda următoarele sporuri şi indemnizaţii: indemnizaţie pentru învăţământul special (15%), gradaţie de merit (25%), spor de dirigenţie (10%), spor pentru predare simultană pentru două, trei sau patru clase (7%, 10% sau 15%), spor pentru angajaţii care îşi desfăşoară activitatea în localităţi izolate (20%), spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare (15%).