Pompierii au continuat, de la primele ore ale dimineţii de ieri, acţiunile de sprijinire a oamenilor din Vatra Dornei afectaţi de inundaţiile de duminică, totodată, în paralel, specialiştii pirotehnişti lucrând şi la detonarea formaţiunilor de gheaţă de pe râul Bistriţa, pentru a îndepărta pericolul ca apele să facă din nou pagube.
50 de pompieri militari de la subunităţile din Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi şi Suceava au intervenit cu şapte autospeciale şi şase motopompe (din care una de mare capacitate) pentru continuarea operaţiunilor de evacuare a apei, de pe strada Oborului din Vatra Dornei. Pompierii au fost sprijiniţi de şapte lucrători ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Vatra Dornei, trei poliţişti şi şapte lucrători ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava. Ieri, a fost evacuată apa din şapte curţi şi trei beciuri. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava a transmis că ieri nu mai erau case afectate de apele revărsate şi nici alte probleme deosebite în zona inundată duminică.
În urma inundaţiilor de la Vatra Dornei au fost afectate 16 case, 33 de anexe şi 18 curţi. Problemele au apărut după ce s-au înregistrat creşteri rapide ale debitelor în bazinele râurilor Dorna şi Bistriţa. Temperatura crescută a favorizat topirea zăpezilor de pe versanţi şi a gheţurilor din albii. Bucăţile de gheaţă fragmentate au început să fie antrenate în aval, blocând cursul apei. Dornenii şi turiştii au avut parte, de sâmbătă seară, de o imagine de coşmar. Întreg râul Dorna era blocat de blocuri imense de gheaţă care s-au pus în mişcare şi au creat baraje naturale care au schimbat efectiv cursul firesc al apei.
Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, împreună cu colegi de la ISU Botoşani şi ISU Bacău, a intervenit şi ieri cu material exploziv asupra formaţiunilor de gheaţă de pe râul Bistriţa. Pe parcursul zilei de ieri au fost efectuate 11 detonări, iar operaţiunea va continua şi astăzi. Cursul de apă a fost eliberat în mai multe puncte, astfel că a fost eliminat pericolul de inundaţii. Ieri după-amiază, opinia generală era că situaţia este sub control. Faptul că temperaturile au scăzut semnificativ contribuie la stabilizarea situaţiei.