Zeci de gospodării din Vatra Dornei au fost afectate de inundaţii în seara zilei de sâmbătă, iar unele se aflau sub ape şi ieri după-amiază. Situaţia a apărut după ce blocuri imense de gheaţă s-au pus în mişcare pe râul Dorna şi au creat baraje naturale care au schimbat efectiv cursul firesc şi au dus la inundarea de case, curţi şi anexe.
Oamenii ale căror gospodării au fost acoperite de ape spun că nu au mai văzut aşa ceva de foarte mulţi ani şi cred că autorităţile s-au mişcat mult prea greu şi ineficient.
Cele mai multe critici s-au îndreptat către reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, a căror intervenţie a fost extrem de lentă.
„Nici măcar saci nu au adus (notă – reprezentanţii ISU). A venit un tractor de la primărie cred, pe care l-am luat cu mare greutate, iar pompierii au stat şi s-au uitat. Până nu i-am luat la înjurături şi nu am dat telefoane nu s-au mişcat. În acest mod nu se acţionează. La ora 9.00 am luat legătura cu pompierii, au venit pe la 10 şi ceva. Le-am cerut doar o pereche de cizme să pot merge să iau camioneta să pot evacua turiştii, dar nu aveau aşa ceva”, a mărturisit Daniel Olaru, unul dintre dornenii extrem de nemulţumiţi de implicarea autorităţilor.
Nu este singurul care arată cu degetul spre pompieri. Aceeaşi opinie o are şi un vecin care a fost nevoit să intervină singur în prima parte a situaţiei critice.
„Pompierii au venit nepregătiţi, s-a lucrat cu sculele noastre, cu sacii noştri, cu balastul nostru, după câteva ore au ajuns şi ei cu tot ce trebuie”, a menţionat Virgil, un alt dornean ale cărui curte şi anexe se afla şi ieri sub ape.
În doar câteva minute, apele râului Dorna şi-au creat un nou curs, prin casele şi curţile oamenilor
Dornenii spun că primele semne ale dezastrului care a urmat au început să apară în jurul prânzului, când ploaia şi temperaturile ridicate au pus în mişcare mari aglomerări de gheţuri, iar unele sloiuri pluteau în picioare şi arătau înfricoşător. Chiar dacă din momentul în care sloiurile au început să curgă şi până ce râul Dorna şi-a schimbat cursul ca urmare a blocajelor apărute au trecut ore bune, autorităţile nu au reuşit să găsească nici o soluţie care să împiedice dezastrul.
„S-a făcut aici un baraj din sloiurile de gheaţă şi după 10-12 ore de când s-a format barajul şi-a dat drumul dintr-odată, într-o jumătate de oră a fost plin de apă”, a povestit unul dintre oamenii ale căror gospodării au fost afectate de revărsarea râului Dorna.
După ce barajul a fost finalizat de mama natură, a fost o chestiune de minute până când apa şi-a găsit un nou curs. Din păcate, acesta a fost prin casele şi curţile oamenilor.
„Dacă aici în casă are 30 de cm, afară cât să aibă? A fost o chestie de 20 de minute”, a spus dorneanul Virgil. Acesta spune că a trăit momente de spaimă, mai ales că în casa în care locuieşte se aflau şi trei femei gravide, din care una a fost evacuată pentru a nu intra în panică. Tot el a urcat un câine în pod, iar un altul l-a adăpostit într-o iesle pentru a nu lăsa animalele pradă apelor furioase.
Oricum, oamenii spun că nu au mai văzut un fenomen similar, cel puţin în ultimii 25 de ani.
„Sâmbătă, pe la 12.00, au trecut primele sloiuri, şi după a venit puhoiul, au venit alte sloiuri până la nivelul digului şi atunci mi s-a părut pericolul cel mai mare”, a povestit Aneta Otârcă. O vecină, Mariana, a mărturisit că nu credea că o să se ajungă aici: „Niciodată de când suntem aici nu a fost apa atât de mare, a mai ieşit apa, dar nu aşa”.
Turişti căraţi în spate de pompieri, pentru a fi scoşi dintre ape
Mai mulţi turişti aflaţi la o pensiune au fost evacuaţi cu ajutorul pompierilor care i-au cărat în spate pentru a-i duce în siguranţă.
„Toată pensiunea era plină cu turişti şi i-am evacuat pe toţi că nu am avut încotro”, a spus Daniel Ungureanu, proprietarul pensiunii.
Chiar dacă situaţia era una destul de dificilă, turiştii din Iaşi nu s-au speriat şi spun că nu au crezut că vor trece printr-o astfel de experienţă.
Ieri, pirotehniştii de la ISU Suceava au detonat o parte din aglomerările de gheaţă şi sperau ca situaţia să revină încet-încet la normal. Totuşi, situaţia continua să fie critică, mai ales că începând de marţi se anunţă din nou temperaturi negative. În cazul în care aceste baraje naturale nu vor fi sparte şi râul Dorna nu va reveni în matca sa, apele vor continua să curgă prin curţi şi case, ceea ce ar provoca pagube mult mai însemnate.
Potrivit ultimului bilanţ al reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, în urma inundaţiilor de la Vatra Dornei au fost afectate 16 case, 33 de anexe şi 18 curţi.
Cum s-a ajuns la această situaţie
Reprezentanţii ISU Suceava au explicat şi motivele pentru care s-a ajuns la situaţia critică de la Vatra Dornei.
„Pe parcursul zilei de 4 februarie a.c. s-au înregistrat creşteri rapide ale debitelor în bazinele râurilor Dorna şi Bistriţa. Temperatura crescută a favorizat topirea zăpezilor de pe versanţi şi a gheţurilor din albii. Apa revărsată din albia râurilor a afectat case, anexe şi curţi, toate din municipiul Vatra Dornei. Pompierii militari au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apei şi saci de nisip pentru ridicarea unor diguri de protecţie”, se arată într-un comunicat al ISU Suceava.
La sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a fost activat Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, cu reprezentanţi ai pompierilor militari suceveni, ai Instituţiei Prefectului, ai SGA, ai Poliţiei şi ai Jandarmeriei.
„În zona Vatra Dornei s-au deplasat subprefectul Ionuţ Creţuleac şi generalul de brigadă Ion Burlui, inspectorul-şef al ISU Suceava. 30 de pompieri militari au intervenit cu trei autospeciale şi patru motopompe pentru evacuarea apei şi pentru ridicarea unor diguri din saci de nisip, în zonele în care apa ameninţa gospodăriile. Au mai intervenit lucrători ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Vatra Dornei, cu primarul şi viceprimarul municipiului, precum şi primarul şi voluntari ai comunei Dorna Candrenilor, cu utilaje şi accesorii specifice”, se mai arată în comunicatul ISU Suceava.