Ordonanţa de Urgenţă privind graţierea unor pedepse, adoptată de Guvernul Grindeanu, a scos mii de suceveni în stradă în acest weekend, atât sâmbătă, cât şi duminică, după ce Guvernul a aprobat abrogarea OUG 13/2017. Sâmbătă, numărul manifestanţilor a rămas unul mare, potrivit unor estimări, circa 2.500 de suceveni au mărşăluit pe străzile municipiului Suceava. Oamenii şi-au strigat nemulţumirile, cu toate că în cursul zilei au apărut informaţii potrivit cărora liderul PSD, Liviu Dragnea, ar lua în calcul o eventuală abrogare a controversatei ordonanţe. Duminică, Guvernul a aprobat abrogarea OUG 13/2017 privind modificarea codurilor penale şi a declasificat stenogramele şedinţelor de Guvern din 31 ianuarie 2017 şi din 18 mai 2016. Ordonanţa de urgenţă de abrogare a OUG 13/2007 privind modificarea Codurilor penale a fost publicată duminică în Monitorul Oficial. Cu toate acestea, protestatarii suceveni s-au adunat în acelaşi loc, în faţa Palatului Administrativ, circa 400 de persoane la început, şi au continuat marşul pe străzile Sucevei. Spre final, numărul manifestanţilor a ajuns la peste 2.500 de oameni.
Peste două ore, prin ceaţă, pe străzile Sucevei
Protestatarii supărați pe Guvernul Dragnea-Grindeanu au avut sâmbătă pancarte cu lozinci precum: „Legea este pentru toţi, / Să nu-i apere pe hoţi” „PDS + ALDE Ţara în prăpastie”, „Aţi distrus, acum plecaţi. FSN lasă-ne”, „Aţi legalizat hoţia”, iar mulţi au ales să apeleze la umor pentru a-şi transmite mesajul: ”- Mama lui Dragnea, îl lăsaţi pe Liviu afară? - Nu, că fură”, „Dragnea, nu fi trist, la Jilava au dentist”. Coloana a plecat sâmbătă, în jurul orei 18.30, prin ceaţă, din faţa Palatului Administrativ, spre strada Ştefan cel Mare, strada Mitropoliei, str. Ana Ipătescu, str. Ştefan cel Mare, bd. 1 Mai, bd. 1 Decembrie 1918, str. Bistriţei, bd. Corneliu Coposu, Calea Obcinilor, bd. George Enescu, str. Mărăşti, str. Mihai Eminescu, str. Nicolae Bălcescu. Circa două ore mai târziu, oamenii s-au reîntors în faţa Prefecturii Suceava, unde au intonat Imnul României şi şi-au reiterat nemulţumirile. Totodată, la fel ca în celelalte zile, protestatarii au făcut câteva "popasuri" la Palatul Justiţiei, sediul PSD etc.
Manechin în haine de deținut, plimbat de protestatari
Unele mesaje înscrise pe pancarte au arătat că manifestanții nu sunt deloc lipsiți de umor și imaginație, sucevenii inspirându-se și din lozincile nostime promovate în piața Victoriei din Capitală. Mai mult, sâmbătă seară unul dintre participanţii la manifestaţie a adus un manechin în haine de deţinut, cu chipul lui Liviu Dragnea, pe care l-a purtat "pe sus" pe întregul traseu. Andrei, tânărul care a confecționat manechinul, a motivat gestul său spunând că: ”Îl vrem acolo unde îi e locul. Atât. Vrem să se retragă ordonanțele de urgență, care sunt date doar pentru ei. Atât. N-am nimic cu PSD-ul, dar suntem nemulțumiți”.
Acesta a mai menționat că i-a luat două ore confecționarea păpușii în mărime naturală. Câțiva părinți au protestat alături de copiii lor sâmbătă seară, cei mici purtând și pancarte colorate cu mesaje în ton cu evenimentele din ultima perioadă. Silviu a venit pentru a doua seară cu cele două fetițe ale sale, acesta declarând că „sperăm într-un viitor mai bun pentru țara noastră, în special pentru copiii noștri. Am ieșit să ne spunem punctul de vedere, atâta tot. E un drept al nostru. Copiii noștri trebuie să știe că părinții lor luptă pentru un viitor mai bun pentru ei”.
Protest la Suceava şi după abrogarea OUG 13/2017 de către Guvern
Duminică seară, după ce Guvernul a aprobat abrogarea OUG 13/2017 privind modificarea Codurilor penale, manifestanţii s-au adunat în acelaşi loc, în faţa Palatului Administrativ, şi au continuat protestul. La debutul mişcării de protest, în ciuda ploii mărunte şi a ceţii, s-au adunat circa 400 de persoane, purtând pancarte pe care se putea citi „Vrem o ţară pentru copiii noştri, nu pentru penalii voştri”, ”Dragnea, nu uita, România nu-i a ta”, „În democraţie hoţii stau la puşcărie”, „Demisia”, „PSD, ciuma roşie a României”, „Ceapa (n.r. o ceapă adevărată) mamii voastre”, „Grindeanu, Dragnea, Iordache – demisia”, ”Uniţi salvăm toată România”.
La momentul plecării din faţa Palatului Administrativ, unul dintre organizatorii mişcării de stradă a ţinut să sublinieze, la portavoce, că abrogarea Ordonanţei de Urgenţă care a stârnit atâta revoltă este „o victorie”, completând că „strada este o forţă şi nu ne vom oprit atunci când vor exista derapaje ale acestui guvern sau ale guvernului ce va veni. Noi transmitem nişte mesaje”. Toţi cei prezenţi au aplaudat şi, cu optimism, au pornit în marş. Grupul de protestatari s-a deplasat pe traseul aprobat.
„Ieşiţi din casă, dacă vă pasă”
Protestatarii au fost însoţiţi pe tot traseul de un cordon de jandarmi şi nu au fost semnalate incidente. Oamenii au strigat „Jandarmeria, jos pălăria” şi „Poliţia e cu noi”. Pe parcursul marşului, cu pancarte şi steaguri în mâini, sucevenii s-au făcut auziţi: „Nu vrem să fim o naţie de sclavi!”, „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă”, „Vă dăm suta înapoi, numai să scăpăm de voi”, „Hoţii, hoţii”, „DNA să vină să vă ia”, „Să vă fie frică, ţara se ridică”, „Nu cedăm”, „Curăţenie în PSD”. Nu a lipsit sunetul vuvuzelelor, al tobelor care de multe ori acoperea „vocea poporului” şi mesajele transmise de oameni.
În grupul protestatarilor se aflau mulţi tineri, dar şi copii, însoţiţi de părinţi. Nu au lipsit nici pensionarii, care au ieşit în stradă, spun ei, pentru viitorul şi binele copiilor şi nepoţilor lor. Mulţi dintre protestatarii cu care am stat de vorbă duminică seară ne-au spus că au ieşit din nou în stradă pentru că s-au săturat de „ordonanţe date noaptea”, pentru că „politicienii nu au cuvânt” şi, au mai spus ei, „faptele vorbesc”; „ei ne sfidează pe faţă”.
La revenirea în centrul municipiului, după ce s-a oprit în faţa sediului PSD şi a huiduit, a strigat „Hoţii”, mulţimea a cântat, în faţa Palatului Administrativ, locul de unde a plecat în marş, „Imnul României”. „Chiar dacă s-a abrogat Ordonanţa de Urgenţă, noi vrem ca oameni care au probleme cu legea să nu fie la conducerea ţării. Dragnea, Iordache, Grindeanu nu ar trebui să mai rămână în fruntea ţării. Trebuie să se facă o curăţenie de sus în jos. Strada este o forţă şi glasul nostru trebuie auzit şi de ei”, ne-a spus Ana Posteuca.
În zilele următoare, încă nu se ştie dacă se vor mai organiza proteste la Suceava. Liderii mişcării de stradă au lăsat să se înţeleagă faptul că sucevenii se vor orienta şi în funcţie de cum „merg lucrurile la Bucureşti şi în ţară”. Dacă vor continua protestele la Bucureşti, probabil vor continua şi la Suceava. În municipiul Suceava a fost aprobată o autorizaţie de protest pentru mitinguri până pe 13 februarie, în intervalul 18.00-22.00, după un traseu prestabilit.