Din lac în puţ. Cam asta pare să i se fi întâmplat administratorului unui magazin mixt din satul Poienari, oraşul Dolhasca. La începutul acestei luni, bărbatul a montat în magazin un sistem de alarmă la efracţie, operaţiune pentru care a apelat la un cunoscut, reprezentantul unei societăţi din Dolhasca. Pentru toată activitatea a plătit şi suma de 800 de lei, numai că bunele sale intenţii nu au făcut altceva decât să ducă la înregistrarea unui dosar penal.
La numai două zile de la instalarea sistemului, polițiștii din cadrul Serviciului Ordine Publică/Compartimentul Sisteme de securitate privată au călcat pragul magazinului din Poienari. Cu acest prilej au observat un sistem de televiziune cu circuit închis, compus din trei camere de supraveghere. Poliţiştii au constatat că sistemul prezenta deficienţe de funcţionare, neasigurând practic captarea şi vizualizarea de imagini.
Acest lucru se justifică prin faptul că persoana care a instalat camerele nu avea licență de funcționare în domeniul sistemelor de alarmă la efracție.
Ca atare, s-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „desfășurarea în scop comercial de activități de instalare a sistemelor de alarmă împotriva efracției fără licență de funcționare”.
Pentru a nu mai apărea astfel de situaţii neplăcute, poliţiştii au oferit şi o serie de explicaţii despre ceea ce trebuie să urmărească administratorii de societăţi.
„Elementele de protecţie mecano-fizice încorporate imobilelor destinate păstrării, depozitării şi manipulării bunurilor şi valorilor de orice fel trebuie să fie rezistente la efracţie, corespunzător gradului de siguranţă impus de caracteristicile obiectivului păzit, în conformitate cu cerinţele tehnice stabilite prin lege. Prin elemente de protecţie mecano-fizice se înţelege: ziduri, plase, blindaje, case de fier, seifuri, dulapuri metalice, geamuri şi folie de protecţie, grilaje, uşi şi încuietori. Prin sistem de alarmare împotriva efracţiei se înţelege ansamblul de echipamente electronice care poate fi compus din centrală de comandă şi semnalizare optică şi acustică, detectoare, butoane şi pedale de panică, control de acces şi televiziune cu circuit închis cu posibilităţi de înregistrare şi stocare a imaginilor şi datelor, corespunzător gradului de siguranţă impus de caracteristicile obiectivului păzit”, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava.