Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava atrag atenţia asupra unui fenomen care tinde să genereze mari probleme. Este vorba de adolescenţii infractori, tineri care comit fapte penale la vârste foarte fragede. Mai grav este faptul că în unele cazuri aceşti copii sunt trimişi la furat chiar de propriii părinţi, care îi transformă astfel în infractori cu şanse mici de a se integra ulterior în societate.
În ultimele săptămâni s-au înregistrat mai multe situaţii care i-au determinat pe poliţişti să le atragă atenţia părinţilor că procedează total eronat.
Doi tineri de numai 15 ani au ajuns în arestul poliţiei pentru furturi şi tâlhării după ce pe numele lor s-au emis ordonanţe de reţinere. Ulterior, unul din ei a fost arestat pentru 30 de zile, iar celălalt a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.
Vineri s-au înregistrat alte două situaţii similare. Un tânăr de 15 ani, din Zvoriştea, a fost arestat după ce a atacat în plină stradă trei femei în vârstă, dar şi un bărbat de 84 de ani, cărora le-a sustras genţile.
În aceeaşi zi, un alt tânăr de 15 ani, din Rădăuţi, a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi. Minorul este principalul suspect în cazul mai multor infracțiuni de furt comise pe raza municipiului Rădăuți.
Poliţiştii le cer insistent părinţilor să nu încurajeze şi să nu-şi împingă copiii minori către această zonă periculoasă a infracţionalităţii. Mulţi dintre părinţi încă au impresia că un minor nu răspunde pentru faptele sale, ceea ce este total eronat.
Potrivit legislaţiei, doar minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani nu răspund penal. În cazul celor care au vârsta între 14 şi 16 ani răspunderea penală intervine numai dacă se dovedeşte că au săvârşit fapta cu discernământ, în timp ce la minorii peste 16 ani răspunderea penală este exact ca în cazul unui adult.
Reprezentanţii IPJ Suceava mai spun că faţă de minorul care, la data săvârşirii infracţiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate, dar cu anumite excepţii. Mai exact, acesta poate fi reţinut şi arestat dacă a mai săvârşit o infracţiune pentru care i s-a aplicat o măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de comiterea infracţiunii pentru care este judecat, respectiv atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă.