Peste 50 de poliţişti suceveni au fost angrenaţi, timp de două zile, pe 1 şi 2 februarie, într-o acţiune de prevenire dedicată infracţiunilor de furt din locuinţe. În mediul rural s-a insistat pe furturile din locuinţe în construcţie, în timp ce în mediul urban s-a insistat pe furturile care au loc din cauza neglijenţei proprietarilor de apartamente, care îşi lasă uşile descuiate, şi pe furturile prin împrietenire, indivizi care intră în casele oamenilor sub diferite pretexte, le distrag atenţia şi le fură bunuri.
Comisarul Ionuţ Epureanu, coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a explicat: „În satele şi comunele din judeţ, poliţiştii au avut întâlniri cu cetăţenii, în special cu persoanele vârstnice sau care locuiesc în case izolate, fiind promovate recomandări în vederea responsabilizării acestora cu privire la adoptarea unui comportament preventiv. Poliţiştii au distribuite peste 3.000 de materiale informative cu conţinut educativ-preventiv şi au prezentat exemple ale unor victime care au suferit pagube importante ca urmare a neglijenţei în asigurarea locuinţelor: plasarea cheii de la uşă în locaţii improprii, lăsarea deschisă a uşilor şi ferestrelor”.
Referitor la aşa-numitele furturi prin împrietenire, când victimele sunt aproape întotdeauna persoane vârstnice, oamenilor li s-a explicat că de multe ori în spatele comercianţilor ambulanţi se ascund hoţi. Indivizi care intră în casă, de obicei minimum doi, unul distrage atenţia victimei, iar celălalt fură bunuri şi bani. Recent, o bătrână a fost lăsat fără banii din casă după ce un individ i-a cerut o cană cu apă, iar complicea sa a acţionat. În prealabil, cei doi intraseră în casă pentru a se încălzi, pretextând că sunt îngheţaţi de frig.
În municipiul Suceava, probleme sunt cu proprietarii care nu-şi încuie uşile apartamentelor atunci când sunt acasă. Hoţii încearcă uşile, iar dacă acestea sunt deschise, intră şi fură ce găsesc în hol. De multe ori, în holuri sunt lăsate poşetele cu bani ori telefoanele mobile. Victimele preferate de hoţii de acest gen sunt cele care stau la parter sau la etajul I.
„În ultima perioadă s-au înregistrat mai multe astfel de furturi, situaţii în care persoane necunoscute au intrat în locuinţe şi au sustras din holul apartamentelor bunuri sau sume de bani”, a tras un semnal de alarmă comisarul Epureanu.