Pârtia de schi de pe masivul Rarău, din Câmpulung Moldovenesc, a primit finanţare pentru a fi finalizată. După adoptarea de către Guvern a Legii bugetului de stat pentru anul 2017, prin Ministerul Turismului va fi alocată o sumă de 4,9 milioane de lei pentru continuarea şi finalizarea lucrărilor la primul tronson al pârtiei de pe Rarău. Primarul din Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, ne-a declarat în cursul zilei de ieri că din discuţiile pe care le-a avut la Ministerul Turismului, în situaţia în care această sumă nu va fi suficientă pentru terminarea lucrărilor, fondurile pentru această investiţie ar urma să fie suplimentate la rectificarea de la mijlocul acestui an.
Mihăiţă Negură a precizat că lucrările la pârtia de pe Rarău vor reîncepe imediat ce vremea o va permite. El a explicat că la pârtia de pe Rarău mai sunt de realizat lucrări pentru finalizarea lacului de acumulare cu o capacitate de 9.000 de metri cubi, montarea a nouă tunuri de zăpadă şi a 195 de stâlpi de iluminat, asfaltarea parcărilor şi a drumului de acces, montarea bileteriei şi finalizarea clădirii administrative. Mihăiţă Negură a precizat că o problemă care va trebui rezolvată este stabilizarea unei porţiuni a pârtiei care a fost afectată de alunecări de teren. El a arătat că din discuţiile pe care le-a avut cu proiectantul şi constructorul, una dintre soluţii ar putea fi stabilizarea terenului cu piloni foraţi.
„Tot anul acesta vom începe demersurile şi pentru începerea lucrărilor la cel de-al doilea tronson al pârtiei, până pe platoul masivului Rarău. Am discutat deja cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, cu ministrul Mediului şi cu senatorul Ioan Stan pentru a avea o susţinere puternică în vederea începerii lucrărilor la cel de-al doilea tronson. Trebuie spus că acest obiectiv de investiţie, dacă nu e finalizat până pe platoul masivului Rarău, va avea o eficienţă de circa 70%”, a spus primarul din Câmpulung Moldovenesc.
Pe de altă parte, el a precizat că în luna octombrie 2016 primăria a depus un proiect de 1,5 milioane de euro la Ministerul Dezvoltării în vederea asfaltării a trei kilometri din drumul de acces către pârtia de pe Rarău, porţiune care se află în proprietatea municipalităţii şi care nu era inclusă în proiectul de construcţie a pârtiei.
Suceava a primit printre cele mai mari sume de bani la nivel naţional
După aprobarea Legii bugetului de stat pentru acest an, judeţul Suceava a primit o sumă totală de circa 831 de milioane de lei. Suceava a primit cea mai mare sumă la nivel naţional pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, respectiv 122,252 de milioane de lei.
O sumă importantă de bani a fost alocată şi pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale pentru anul 2017. Pentru lucrări la drumuri este prevăzută suma de 11,054 de milioane de lei, Suceava aflându-se pe locul trei la nivel naţional, după Botoşani şi Vaslui. La această sumă se mai adaugă alţi 570,891 de milioane de lei, fonduri care sunt alocate din sumele defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, al oraşelor şi al municipiilor pentru anul 2017. Din această sumă, 465,357 de milioane de lei sunt alocaţi pentru finanţarea de bază a unităţilor din învăţământul preuniversitar de stat, aproape 98 de milioane de lei pentru drepturile asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiile lunare, iar diferenţa pentru alte cheltuieli descentralizate.
Alţi 122,601 milioane de lei sunt alocaţi Sucevei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor. Din această sumă, aproape 21 de milioane de lei sunt alocaţi sistemului de protecţie a copilului, 26,318 milioane de lei pentru centrele de asistenţă socială a persoanelor cu handicap, 15,818 milioane de lei pentru produsele lactate şi de panificaţie oferite preşcolarilor şi elevilor, 2,14 milioane de lei pentru programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli şi 39,597 de milioane de lei pentru învăţământul special şi centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională.