Asigurarea salariilor angajaţilor Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava este o sarcină dificilă în acest an, având în vedere că bugetul pentru salarii este de 107,93 de milioane de lei. Managerul instituţiei, Vasile Rîmbu, ne-a declarat, ieri, că banii trebuie asiguraţi de spital, care intenţionează să menţină şi tendinţa de dezvoltare din ultimii ani. Pentru aceasta este posibil să fie făcute ”mici modificări” la cheltuielile materiale. Rîmbu afirmă că, şi în aceste condiţii, vizează să acopere consumul de medicamente şi materiale sanitare. ”Credem că anul acesta nu vor fi probleme în asigurarea cu medicamente şi materiale sanitare. Mai departe vom vedea”, a afirmat Rîmbu.
Planurile de dezvoltare a spitalului pentru acest an includ un laborator de electrofiziologie cardiacă, amenajarea unui spaţiu ce va fi destinat amplasării unui scintigraf în cadrul platoului imagistic al spitalului, extinderea ambulatoriului integrat şi a spaţiilor destinate spitalizării de zi, dotarea departamentul de epileptologie cu aparatură specifică, inclusiv pentru intervenţii chirurgicale, urmând să fie achiziţionat şi aparat RMN 3 Tesla pentru investigaţii imagistice, realizarea extinderii şi modernizării secţiei de cardiologie, susţinerea parteneriatului public-privat pentru înfiinţarea şi funcţionarea unui centru de radioterapie în Suceava, extinderea şi modernizarea staţiei centrale de sterilizare şi aducerea acestui obiectiv la cele mai înalte standarde.
Principalele proiecte de dezvoltare a spitalului
Extinderea ambulatoriului de specialitate (policlinica spitalului) este printre cele mai ambiţioase proiecte pentru că presupune construirea unui nou corp de clădire pe şase niveluri, cu o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi. Cele 23 de secţii vor fi fiecare cu modul complet, respectiv cabinet de consultaţii, sală de aşteptare, sală de tratament şi spaţiu pentru internare de zi, cu două, trei paturi, astfel încât un pacient tratat în ambulatoriu să poată rămâne 12 ore sub supraveghere în spital. Noua clădire va fi D+P+4 E, construită în trepte, iar ca locaţie va fi amplasată în continuarea pavilionului administrativ din spatele Unităţii de Primiri Urgenţe, cu comunicare cu toate celelalte pavilioane. Valoarea investiţiei este de 4,2 milioane de euro. Termenul de finalizare este sfârşitul anului 2018.
În afara policlinicii, va fi extinsă secţia Cardiologie, prin supraînălţare cu un nivel al Corpului F. Valoarea investiţiei este de 1,5 milioane de euro, cu termen de finalizare sfârşitul anului 2017.
O a treia investiţie majoră, de 13 milioane de euro, este cea în Centrul de radioterapie şi diagnostic precoce a cancerului, realizată cu fonduri private, însă în curtea Spitalului Vechi, în parteneriat cu Spitalul de Urgenţă. Construcţia începe în primăvara acestui an, cu termen de finalizare 4 luni.