Limita de viteză cu care se circulă pe strada Ştefan cel Mare din municipiul Suceava, pe porţiunea de la Bancă la Policlinică, a fost din nou schimbată, luni seară, la 40 de kilometri la oră, indicatoarele care limitau viteza la 30 de kilometri la fiind date jos în grabă.Decizia a fost luată de Primăria municipiului Suceava, cu avizul Poliţiei Rutiere, la mai puţin de 48 de ore de la publicarea în Monitorul de Suceava a articolului „Circulaţia prin Suceava vă poate lăsa uşor fără permis: viteză limitată la 30 de km/h, de la Bancă la Policlinică”, un material care a adunat aproape 9.000 de accesări în ediţia online şi aproape o sută de comentarii. Marea majoritate a comentariilor erau vehemente şi împotriva acestei limitări, sucevenii considerând că nu este admisibil ca pe o porţiune atât de lungă de pe principalul bulevard al Sucevei să fie impusă o limită de doar 30 de kilometri la oră.
Principalul efect: Ridicarea limitei de viteză scade semnificativ riscul pierderii permisului de conducere
Decizia de limitare la 30 de kilometri la oră a fost luată pentru că, în general, pe porţiunea în linie dreaptă de la BNR şi până la Policlinică se circulă constant cu viteze care depăşesc cu mult 50 de km/h, ceea ce înseamnă risc ridicat pentru pietonii care traversează pe succesiunea de locuri marcate, din faţa BNR, a magazinului Bucovina şi a Palatului de Justiţie.
Pe perioada cât limita a fost de 30 de kilometri la oră, radarele poliţiei au înregistrat mai mulţi şoferi cu viteze de peste 80 de km/h, ceea ce a însemnat depăşirea limitei cu mai mult de 50 de km/h şi suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.
Pe de altă parte, revenirea la limita de 40 de km/h nu ar trebui să aducă mari schimbări în viteza de rulare a maşinilor. Chiar şi la limita de 30 de km/h, şoferi care circulau cu până în 50 de kilometri la oră nu au fost traşi pe dreapta pentru a fi amendaţi. Diferenţa contează doar în ceea ce priveşte riscul şoferilor de a rămâne fără permis de conducere: în noile condiţii, de limită de 40 de kilometri la oră, poate rămâne fără permis doar şoferul care circulă cu peste 90 de km/h. Iar un şofer de acest gen nu îşi poate găsi prea multe scuze dacă circulă cu o asemenea viteză, chiar dacă este seară sau noaptea, iar traficul este redus.
Viceprimarul Harşovschi: „Credem că era exagerat să se circule pe bulevardul principal cu doar 30 de kilometri la oră”
Viceprimarul municipiului Suceava Lucian Harşovschi, care are atribuţii de coordonare a Serviciului Străzi din cadrul primăriei, a declarat că s-a ajuns la concluzia că limitarea la 30 de km/h blochează traficul.
„Erau şoferi care circulau cu 30 de km/h, iar cei din spate îi claxonau, regula însă trebuia respectată. Am decis să revenim la restricţia de 40 de km/h, credem că era exagerat să se circule pe bulevardul principal cu doar 30 de kilometri la oră’, a declarat viceprimarul.
Trecerile de pietoni vor fi semaforizate şi sincronizate
Viceprimarul a mai declarat că în proiecţia de buget pe anul acesta este prinsă finanţare pentru semaforizarea trecerilor de pietoni pe porţiunea dintre BNR şi Policlinică, cu tot cu programul „Lumină verde”, de sincronizare a lor. Măsura va fi pusă în aplicare în câteva luni de zile, cel mai târziu până în vară.
Varianta de a se amenaja denivelări pe carosabil („spinările de măgar”) la trecerile de pietoni nu este agreată de cei de la Primăria municipiului Suceava. Se consideră că acestea ar duce la un trafic greoi, iar riscul pentru pietonii care traversează nu ar fi eliminat.
Odată ce trecerile de pietoni vor fi semaforizate şi sincronizate, limita de viteză ar putea fi ridicată la 50 de kilometri la oră, cât este prevăzut maximum în localitate, pe o porţiune întinsă, de la sensul giratoriu de la intrare în Suceava, dinspre Fălticeni, până la cel din Centru.