Taximetriştii suceveni au mână liberă să stabilească noi tarife de călătorie, până la un maxim de 2,5 lei/km, dacă consideră necesar, dar, în acelaşi timp, au de respectat o mulţime de noi reguli, atât în privinţa modului de prestare a activităţii lor, cât şi la autorizare. Schimbările care li se impun, prin aceeaşi decizie de Consiliu Local prin care s-au dat curs numeroaselor lor solicitări de modificare a tarifului maximal permis până acum, de 1,8 lei/km, nu sunt deloc pe placul multora dintre ei.
Continuitatea serviciului de taxi, asigurat cu minimum 1/4 din maşinile autorizate
Astfel, aceştia au obligaţia asigurării continuităţii serviciului pe durata celor 24 de ore ale zilei, prin dispeceratele autorizate, astfel încât în permanenţă să fie asigurat în trafic cel puţin un sfert dintre taxiurile înregistrate.
În cazul sărbătorilor legale, numărul minim al taxiurilor care se află obligatoriu în trafic este mai mare, de cel puţin o treime din cele pentru care se asigură servicii de dispecerat.
Măsura a fost propusă de viceprimarul Lucian Harşovschi în urma nemulţumirilor exprimate de numeroşi suceveni, la recentele sărbători de iarnă, când la dispecerate au fost foarte multe solicitări neonorate, pentru că nu existau decât foarte puţine taxiuri în trafic.
Pentru a putea fi controlaţi privind respectarea acestei reguli, pe data de 1 a fiecărei luni, dispeceratele au obligaţia de a depune un grafic lunar de prezenţă a taxiurilor în trafic.
Nerespectarea acestei condiţii se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.000 de lei.
Cursele nu pot fi refuzate şi sunt gratuite dacă nu se porneşte aparatul de taxat
Pentru a se asigura că noile reguli de practicare a taximetriei, inclusiv cele de autorizare, unde sunt făcute o mulţime de modificări, sunt clare pentru cei care efectuează această activitate, la sediul Primăriei Suceava a fost convocată o şedinţă cu reprezentanţii firmelor de profil din Suceava
„Am avut discuţii privind modificările care apar de la 1 februarie şi cum putem îmbunătăţi calitatea transportului de taxi în municipiul Suceava. Nu există cursă minimă, de 5 lei, cum aud că se practică, nu se pot refuza cursele, iar dacă nu se pune aparatul de taxat, cursa este gratuită”, a spus viceprimarul Lucian Harşovschi, care se ocupă de gestionarea serviciului de specialitate din primărie, prin care se controlează activitatea de transport public complementar.
„Toate maşinile de taxi aflate în trafic trebuie să aibă afişate bulinele cu numărul de autorizaţie pe portieră. Unii nu au venit nici până acum să le ridice. Pentru a le fi mai uşor clienţilor care au ceva nemulţumiri să le reclame, pe hârtiile de la bord, unde vor fi afişate tarifele, după ce vor fi anunţate oficial, la primărie, va fi afişată în continuare atenţionarea conform căreia cursa efectuată fără aparat de taxat este gratuită, dar vom adăuga şi detalii suplimentare, precum firma de care maşina este dispecerată şi numerele de telefon la care se poate suna pentru reclamaţii”, a adăugat viceprimarul Lucian Harşovschi.
Depunctare majoră pentru cei care „vând” autorizaţiile de taxi
O altă măsură care îi nemulţumeşte pe unii este cea de depunctare puternică a celor care au obţinut autorizaţii de taxi, apoi le-au „cedat”, contra unor foloase materiale, altor persoane care doreau să se apuce de taximetrie. Această practică a şi fost reclamată la primărie, motiv pentru care la autorizare, punctele suplimentare care se acordă celor care au vechime în domeniu, între 11 şi 13 puncte, nu se mai acordă deloc dacă respectivul, firmă sau PFA, a deţinut în ultimele 24 de luni o autorizaţie taxi care i-a fost retrasă ori suspendată, din motive imputabile, sau dacă a cedat-o altor transportatori.