Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat ieri că Transgaz a alocat fonduri în bugetul pentru anul acesta pentru lucrările de construcţie a magistralei de gaz de la Pojorâta la Vatra Dornei. Gheorghe Flutur a spus că la începutul acestui an a făcut demersuri la Guvern şi la Transgaz prin care a solicitat alocarea banilor necesari pentru începerea acestei investiţii. El a declarat în cadrul şedinţei de ieri a Consiliului Judeţean că a primit răspuns din partea companiei Transgaz, prin care a fost informat că în bugetul pentru anul 2017 au fost prinse fondurile necesare pentru conducta de la Pojorâta la Vatra Dornei. Flutur a precizat că pentru începerea lucrărilor se aşteaptă Hotărârea de Guvern de scoatere din fondul forestier a unei suprafeţe de 15 hectare de pădure, Transgaz urmând să plătească circa şase milioane de euro.
Investiţia pentru construcţia conductei de gaz metan pe o lungime de 33 de kilometri este parte a proiectului „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”. În februarie 2010, compania Transgaz a preluat gratuit de la Consiliul Judeţean Suceava conductele de gaz construite prin proiectul „Utilităţi şi mediu la standarde europene”. Este vorba despre tronsoanele Frasin – Pojorâta şi Păltinoasa – Rădăuţi, dar şi despre cele din zona Fălticeni, în lungime totală de peste 100 de kilometri. Tot atunci, Transgaz s-a angajat să continue investiţia în construcţia magistralei de gaz metan până la Vatra Dornei.
Pe de altă parte, Gheorghe Flutur a prezentat în şedinţa de ieri a CJ concluziile unui audit făcut la modul în care a fost implementat proiectul „Suceava - utilităţi şi mediu la standarde europene”. Flutur a precizat că o primă concluzie ar fi că cele 61 de primării incluse în proiect s-au împrumutat cu 86,3 milioane de lei pentru realizarea unor investiţii care ajung în domeniul public al statului. Recomandarea care reiese din concluziile auditului ar fi ca primăriile din proiect să se implice pentru a face demersurile necesare în vederea continuării construcţiei reţelelor de gaz metan. În acelaşi timp, o altă concluzie ar fi ca administraţia judeţeană, ca reprezentantă a asociaţiei celor 61 de primării, să facă demersurile la Ministerul de Finanţe pentru a prelua restul de credit rămas de rambursat pe componenta de gaze naturale, respectiv 18 milioane de euro. Flutur a precizat că a făcut demersuri în acest sens, o astfel de soluţie fiind necesară pentru ca primăriile să nu mai fie nevoite să achite din bugetele proprii ratele şi dobânzile la creditul contractat. Gheorghe Flutur a precizat că nu mai vrea să discute dacă „acest proiect a fost bun sau nu” sau să ducă discuţiile într-o zonă „politică pătimaşă”, subliniind că el este pentru o abordare constructivă, care să ducă la rezolvarea tuturor problemelor.